Importanta claselor de trafic la parchetul laminat

Atunci cand vine vorba despre alegerea parchetului potrivit pentru locuinta sunt de luat in calcul foarte multe caracteristici in afara de design si de model. Daca ai ales sa instalezi parchet laminat in locuinta ta, in afara de  aspect, stabileste si calitatea pe care trebuie sa o indeplineasca. In functie de nivelul de trafic dintr-o anumita incapere, parchetul laminat este impartit in clase de trafic. 

Clasele de trafic te ajuta sa alegi intr-un mod mai inteligent parchetul laminat, astfel incat sa te poti bucura de acesta pentru o perioada mai indelungata. Daca este instalat intr-un spatiu precum living-ul atunci trebuie sa te orientezi catre un tip de parchet care sa reziste acelui tip de trafic. Este foarte important sa alegi clasa de trafic potrivita chiar si in cazul in care se adreseaza pentru dormitor. Cum sa alegi in functie de clasa si de ce este importanta aceasta caracteristica, vei afla in randurile urmatoare. 

 

Tipurile de clase de trafic pentru parchetul laminat

 

Clasele de trafic pot sa fie identificate pe ambalajul cu care vine impreuna si sunt simbolizate prin litere, cifre sau diferite simboluri grafice. Astfel vei putea sa identifici daca modelul de parchet laminat ales se preteaza pentru spatiul de destinatie. Indiferent daca se adreseaza pentru spatii comerciale sau pentru cele rezidentiale, simbolurile regasite pe pachetele cu parchet te vor ajuta sa iti dai seama mai usor cat de mult se potrivesc. 

clasa de trafic pentru parchet laminat

 

Cum se stabileste clasa de trafic la parchetul laminat

Aceste clase de trafic sunt prestabilite de fiecare producator in parte. Modalitatea prin care se face acest lucru este destul de simpla. Pentru a stabili din ce tip de clasa fac parte se foloseste un dispozitiv cu doua role abrazive care sunt presate cu o forta prestabilita pe placa de parchet. In functie de numarul de rotiri complete necesare pentru a imprima o urma de frecare pe suprafata materialului se stabileste clasa si rezistenta la uzura. 

 

Concret, clasa de trafic versus unde montezi parchetul laminat

 

Exista mai multe tipuri de clase de trafic pentru parchetul laminat. 

 

Parchet laminat pentru trafic usor si mediu

 

Prima clasa, AC1 este un tip de trafic care se preteaza pentru spatiile precum dormitoarele. Acesta este pretabila pentru un trafic moderat. Clasa de trafic AC 2 se adreseaza pentru mediul residential si pentru un trafic general si un parchet laminat care are aceasta specificatie poate sa fie instalat in spatii precum living-ul. 

 

Clasa de trafic mediu și greu pentru utilizare rezidentiala si comerciala

parchet laminat stejar albit  12 mm

Clasa de trafic AC3 se adreseaza unui trafic greu si se preteaza a fi instalat in toate tipurile de spatii, fara sa impuna nici o limitare. Un astfel de parchet laminat poate sa fie instalat chiar si in spatii comerciale unde nu exista un trafic chiar atat de ridicat dar este nevoie de un parchet care sa faca fata circulatiei destul de intense. 

Clasa AC4 este pentru un trafic mediu in utilizari comerciale asa cum este cazul restaurantelor si cladirilor de birouri,  iar clasa AC5 este destinate pentru zone care prezinta un trafic intens precum mall-urile sau magazinele. 

 

De ce este important sa tii cont si de clasa de trafic? 

 

In momentul in care alegi parchetul laminat, tipul de clasa din care face parte poate sa faca diferenta. Alegerea clasei gresite poate sa conduca la deteriorarea mai rapida a parchetului. De exemplu, daca instalezi un parchet laminat de clasa AC2 intr-un magazine unde oamenii vin si pleaca dupa bunul plac in fiecare zi, atunci se va deteriora mai rapid si va fi necesar sa investesti din nou. 

Clasa de parchet potrivita reprezinta modalitatea cea mai sigura pentru a te asigura ca parchetul ales este pretabil pentru zona pentru care se adreseaza. Tinand cont de acest aspect vei putea sa te bucuri de un parchet care sa reziste si sa te serveasca pentru mult timp.

You may also like...