Cum sa intretii parchetul masiv in perioada de iarna

Parchet masiv, intretinere pe timpul iernii

Parchet masiv, metode de intretinere pe timp de iarna. Deja ne aflam in plina iarna de peste o luna. Incalzirea locuintelor variaza in functie de nevoile fiecaruia dintre noi. Intensitatea cu care se incalzeste locuinta poate afecta insa parchetul masiv sau stratificat pe care il aveti montat in locuinta dumneavoastra.

In acest anotimp o incalzire intensa a locuintei, si anume de la 25 de grade Celsius in sus, produce o scadere rapida a umiditatii din locuinta pe parcursul unei zile. Nefiind aerisite cateva zile la rand, in aceste camere umiditatea scade chiar si spre 20%, ceea ce provoaca uscarea si subtierea placilor de parchet si aparitia unor rosturi intre placi precum si marirea rosturilor de dilatare de la pereti.

Ne dorim sa evitati aceasta situatie foarte neplacuta, asa ca iarna se recomanda folosirea unui umidificator pentru a regla automat umiditatea in locuinta. O reglare manuala a umiditatii consta in aerisirea frecventa a locuintei si plasarea unui mic vas de apa pe calorifere.

Umiditatea optima atat pentru parchet cat si pentru noi este intre 40% si 60%. Daca este sub 40% incepem sa percem aerul ca fiind foarte uscat.

Majoritatea firmelor ce instaleaza parchet, fie ca sunt firme de constructii generale sau exclusiv montatori de parchet masiv ori furnizori de parchet, nu ofera suficiente informatii clientilor atunci cand se achizitioneaza parchetul, cu referire la intretinerea materialului in timp.

Ca posesor de parchet masiv sau stratificat este bine sa fiti informat in ceea ce priveste efectele umiditatii (mari sau mici ) asupra parchetului dumneavoastra. Astfel veti intelege, ca nu este posibil sa plecati 2 saptamani in vacanta si sa lasati caldura pornita la nivel maxim iarna sau AC pornit vara, fara a avea instalat un umidificator/dezumidificator sau fara ca o alta persoana sa aeriseasca locuinta dumneavoastra.

You may also like...