Cel mai rezistent parchet masiv. Va vine sa credeti ca este bambusul?

Parchet masiv foarte rezistent produs din bambus

Sunt multe aspecte de luat in calcul atunci cand ne alegem parchetul pentru locuinta noastra, dar fara indoiala rezistenta lui in timp este unul dintre cele mai importante aspecte.
Duritatea parchetului este una dintre cele mai importante caracteristici ale parchetului atunci cand vine vorba despre rezistenta lui in timp. Un parchet dur se va zgaria foarte greu, nu se va amprenta atunci cand intra in contact cu corpuri contondente (tocuri cui, picioare de scaune, fotolii sau alte obiecte care pot cadea pe parchet). Asadar, duritatea lemnului este esentiala pentru a avea un parchet care sa reziste in timp.
Duritatea poate fi masurata ca si rezistenta la rupere (testul Brinell) sau ca si rezistenta la amprentare (testul Janka). Uzura parchetului are legatura mai mult cu amprentarea si zgarierea decat cu rezistenta la rupere. In consecinta consideram mai important testul Janka. Testul Janka se refera la forta necesara pentru a impinge o bila de fier de un anumit diamentru intr-un material pana la jumatatea bilei.
duritate-parchetPe scala Janka bambusul clasic este in zona fagului. Rezistenta lui este una medie putand fi amprentat sau zgariat cu anumite corpuri contondente. De asta poate parea cam ciudat tita afirmatia ca bambusul este cel mai dur parchet si deci cel mai rezistent. Acest lucru este insa foarte adevarat daca vorbim despre bambusul densificat. Prin supunerea la procedeul de comprimare, fibra bambusului si deci structura parchetului devine foarte dura. Practic duritatea devine de aproape trei ori mai mare decat a stejarului si este comparabila cu cea a nucului brazilian (ipe), aceasta fiind cea mai dura esenta lemnoasa.
Bambusul densificat este atat de dur incat este aproape imposibil sa se bata cuie in el, este atat de dens incat nu pluteste pe apa. Bambusul densificat puncteaza foarte bine si la capitolul rezistenta la rupere avand cifre in top si la testul Brinell.
Un alt element important care confera rezistenta este lacul utilizat pentru finisarea parchetului. Un lac special anti zgariere aplicat in fabrica este mult mai rezistent decat un lac aplicat la finisarea parchetului direct in locuinta. Parchetul din bambus densificat Class Bambus distribuit de Decolandia se aduce gata finisat cu lacuri speciale care sunt foarte rezistente la zgariere.

You may also like...