Parchet pentru incalzirea prin pardoseala, ghid achizitie
Parchet pentru incalzire prin pardoseala mic ghid pentru alegerea solutiei optime. Solutia incalzirii prin pardoseala prinde din ce in ce mai mult teren atunci cand vine vorba de incalzirea locuintei. Aceasta aduce anumite avantaje fata de sistemul de incalzire clasic dar vine la pachet si cu anumite limitari in ceea ce priveste materialele care pot fi folosite la pardoseli.
In general clientii cu incalzire prin pardoseala opteaza pentru solutii ceramice sau piatra fiind destul de circumspecti cand vine vorba de utilizarea parchetului. In mare parte precautia in acest caz este foarte justificata. Sub influenta sursei de caldura lemnul are tendinta sa isi modifice dimensiunile si apar efecte ca strangerea, barcuirea sau umflarea.
Exista insa modele de parchet special create pentru particularitatile incalzirii prin pardoseala. Acestea sunt create pentru a-si pastra caracteristicile de forma si dimensiune initiale dar si pentru a aduce maximum de randament instalatiei.
In mod ideal un parchet pentru incalzirea prin pardoseala trebuie sa aiba un coeficient de transfer termic cat mai ridicat, sa fie rezistent la deformari si in multe dintre situatii este de preferat un parchet care se lipeste de sapa pentru a elimina microstratul de aer care se formeaza in cazul parchetului flotant, strat de aer care este un izolator termic.
In ultimii ani s-au facut progrese tehnologice foarte mari in domeniul acesta, fiind create modele de parchet foarte compatibile cu criteriile mai sus enumerate.
Thermostrat este un astfel de exemplu de parchet. Acesta este de tip multistrat, cu strat de uzura de stejar de 4 mm si 5 straturi de mesteacan. Pentru a se evita deformarile si pentru a mari randamentul instalatiei de incalzire parchetul este prevazut cu canale transversale pe partea inferioara.
Cele trei elemente, respectiv grosimea de 10 mm, canalele de pe spate si straturile de mesteacan asigura un coeficient de transfer termic superior, de 0,14 W/m2.
In plus, latimea de 96 mm a lamelor de parchet nu permite barcuirea (incovoierea), ca in cazul lamelor mult mai late.
Parchetul este gata finisat si nu necesita lacuire iar modalitatea de montaj este prin adeziv monocomponent silanic de tip rigid-elastic. Acest tip de adeziv nu are nici un fel de emanatii de solventi toxici, fiind 100% ecologic.