Grinzi din lemn lamelar incheiat. Ce sunt? Care sunt avantajele? In ce proiecte sunt utile?

Aspectul rustic se reîntoarce în casele românilor progresiv mai mult, grație tendințelor și al unui apetit de reîntoarcere la natură. Grinzile din lemn masiv au fost progresiv înlocuite de grinzi  din lemn lamelar incheiat care aduc avantajul aspectului estetic și o rezistență sporită, fiind folosite cu succes în proiecte rezidențiale și nu numai. 

Adevărul este că în ce privește tendința de amenajări interioare, aspectul lemnului rămânând o constantă. Ce aduce în plus o casă cu grinzi lamelare? Mirosul inconfundabil al lemnului, trăinicie și posibilitatea de a monta mai rapid, grație lungimilor și debitărilor standardizate. 

grinzi lemn lamelar -stratificat si sticla

Ce sunt grinzile din lemn lamelar?

Grinzile lamelare sau grinzile din lemn lamelar sunt, de fapt, grinzi produse din straturi de lemn – lamele. Intr-un fel, ca producție, acest tip de grinzi poate fi asociat modului în care este realizat parchetul stratificat. 

Denumirea de grinzi lamelare este, de fapt, o traducere improvizată a englezescului glue- laminated timber . Este motivul pentru care pe piață aceste grinzi din lemn lamelar se mai găsesc și sub denumirea de glulam – o prescurtare a aceleiași sintagme. 

De fapt, grinzile din lemn lamelar sunt…

Grinzile din lemn lamelar sunt mai multe straturi de lemn masiv, compactate, icheiate, printr-un adeziv foarte puternic, ce le ține împreună. Straturile din lemn sunt compacte și rezistente ca un tot. 

Grinzile sunt finisate si fasonate pe 4 laturi, îmbinate in dinți pe lungime, compuse din mai multe lamele, o singură lamela, KVH, doua lamele DUO, trei lamele TRIO, care sunt lipite împreună, fapt ce le conferă o stabilitate sporită în timp și o rezistență superioară.

Calitatea grinzilor lamelare  poate fi industrială sau la vedere, aceasta se diferențiază prin preț, dar si prin calitatea finisării, rezistenta lemnului fiind aceeași.

 

Rezistența mecanică a gulamului

Rezistența mecanică a grinzilor de lemn depinde de densitatea speciei de lemn, rezistența fiind masa fiind raportată la volum (kg/mc). Astfel, lemnul, în ciuda faptului că este un material ușor, are o rezistență sporită mai mare decât fierul (strict raportat la greutatea specifică).  Specialiștii afirmă că o grindă din lemn poate oferi un raport de 1.5 – 2 ori rezistență / greutate față de oțel (sursă) . 

Dimensiuni ale grinzilor

Gama de dimensiuni este variată și acestea pot fi alese în funcție de proiect. Spre exemplu, în ofertă avem grinzi lamelare cu lungimi de 5 m, 8m și 13 m dar ca pot fi tăiate personalizat la comanda clientului. 

Va putem oferi grinzi lamelare de diferite dimensiuni, 60x120mm, 75×160/200/240mm, 100×100/160mm, 120x120mm, 140x140mm, 200x200mm la lungimile de 13m, 8m, 5m.

Aceste lungimi mai pot fi debitate în funcție de dorința clientului.

Sistemul de îmbinare al grinzilor lamelare din lemn. 

Datorită procesului de îmbinare în dinți elementele  KVH,DUO și TRIO pot fi produse până la o lungime de 13 m. Aspectul clasic de grinzi monobloc este neschimbat, prin urmare pot fi utilizate în mod remarcabil ca structuri vizibile 

„ la vedere”.

Utilizări ale grinzilor din lemn lamelar

  • Case pe structură de lemn
  • Grinzi pentru tavan sau podea
  • Buiandrugi, coloane de rezistență, grinzi decorative
  • Suporți de pod 
  • Căpriori din lemn lamelar
  • Șarpante. 

De ce grinzi din lemn lamelar și nu grinzi din lemn masiv? Avantajele glulam

Prin procesul de debitare și transformare în lamele, lemnul este prelucrat, finisaj, iar defectele sunt eliminate. Astfel sunt scoase noduri și crăpături, iar lemnul este netezit. Este un aspect important pentru că suprafața omogenă și cu minim de imperfecțiuni este mai rezistentă, în timp ce grinda din lemn masiv cu noduri și fisuri tinde să crape mai ușor în timp, sub greutate sau la intemperii. 

Alte avantaje ale grinzilor din lemn lamelar

  • Oferă versatilitate în diferite proiecte, lemnul fiind folosit în mod istoric în construcții.
  • Este un material ușor și din acest motiv ușor de integrat în diferite proiecte de construire. 
  • Lemnul nu oxidează precum metalul din acest motiv grinzile din lemn sunt folosite în structuri unde metalul ar putea oxida (ferme de animale, piscine, saline etc). 
  • Pot fi folosite în structură și produse rapid. De fapt, se observă o reîntoarcere la case pe structură din lemn întrucât permit o construire mai rapidă, iar elementele de structură din lemn pot fi integrate în amenajarea interioară ca parte decorativă. 
  • Lemnul este un bun izolator termic și fonic. 
  • Lemnul este un material flexibil, casele din structuri din lemn sunt rezistente la seism.
  • Prin tratare, grinzile devin ignifuge și rezistente la umiditate. 
  • Grinzile din lemn lamelar sunt reciclabile. 
  • Lemnul este un material ecologic și sănătos. 

Dezavantaje ale grinzilor 

Dezavantajele grinzilor din lemn lamelar, de fapt, se referă la întreaga piață de construcții. Prețurile la produsele din lemn sunt și au fost în creștere în mod impredictibil, dar afectează în egală măsură întreaga piață de construcții.  

Esențe de lemn din care sunt produse grinzile lamelare 

Cele mai multe grinzi din lemn stratificat din piață sunt din lemn de conifer, în special molid, așa cum e și în oferta noastră. Mai puteți găsi, de asemenea, și grinzi din foioase (stejar, frasin, arțar), dar diferența de cost este semnificativă. 

Concluzii:

  • Grinzile din lemn lamelar sunt o soluție rapidă, ecologică și ușoară în construcții. 
  • Grație modului de producție a grinzilor din lemn stratificat, acestea sunt mai rezistente decât lemnul masiv (imperfecțiunile sunt eliminate). 
  • Conferă versatilitate în proiecte: pot fi o opțiune rapidă de construire  pentru case pe structură ușoară, după cum pot fi folosite cu scop decorativ. 
  • Pe piață sunt grinzi lamelare din specii variate, cele din conifere fiind preponderente. 
  • Dimensiunile sunt variate, adaptate fiecărui proiect. 

You may also like...