Ce este bambus densificat?

Parchet din bambus densificat

Bambus densificat este un tip special de material care dupa cum spune si numele are o densitate crescuta. Bambusul crud, desi are o fibra foarte rezistenta la rupere este mai putin rezistent la trafic decat mai multe esente de lemn tare.
In engleza denumirea este “strand woven” adica intr-o traducere motamo ar insemna “suvite tesute” sau “fibre tesute”. Defapt, fibrele de bambus sunt amestecate intr-o rasina liant si comprimate foarte tare in prese speciale la o temperatura ridicata. Materialul rezultat devine extrem de dur, avand o duritate in topul duritatii lemnelor. Rezistenta la comprimare, aspect la care bambusul crud are rezultate medii, la bambusul densificat este comparabila cu rezistenta la comprimare a nucului Brazilian sau IPE, cel mai dur lemn. Si greutatea materialului devine mult mai mare.
Testul de masurare al rezistentei la penetrare se face cu o bila din metal care se introduce cu o anumita forta pana la jumatate in materialul testat. Forta necesara pentru a ajunge pana la jumatate se masoara pe o scala denumita Janka. Experimentul se poate reproduce aruncand si o bila de fier de la o anumita inaltime si masurand diametrul urmei lasate.
Astfel bambusul se poate transforma dintr-un material recomandat doar traficului domestic si care se poate degrada daca nu e bine intretinut intr-un material foarte rezistent, cum este bambusul densificat.
Bambusul densificat este utilizat pentru productia parchetului de calitate. Din punct de vedere al pretului parchetul din bambus densificat este bineinteles mai scump decat cel confectionat din bambus clasic, dar are un pret comparabil cu alte esente de lemn carora le este superior din punct de vedere al duritatii (stejar, fag, paltin etc.). Deci se poate spune ca bambusul densificat este superior din punct de vedere duritate/pret.
Descopera oferta decolandia de parchet din bambus

You may also like...