•     Disponibilitate
  •     Tip produs
  •     Material
  •     Brand
  •     Grosime
  •     Culoare
  •     Format placa
  •     Tip prindere
  •     Tratament suprafata
  •     Finisaj particular
  •     Modele montaj
- RON

Decolandia importa parchet bambus care se diferentiaza prin cativa factori esentiali. In primul rand aducem parchet bambus densificat de calitate superioara care se afla in topul duritatii esentelor de lemn. Duritatea bambusului densificat este de peste doua ori mai mare decat cea a stejarului.

Structura parchet bambus densificat

Exista mai multe metode de masurare a duritatii si rezistentei materialelor. Cele mai populare sunt Brinell si Janka. Brinell masoara rezistenta la rupere pe cand Janka masoara rezistenta la patrunderea unui corp strain in material (cum ar fi de exemplu o zgarietura profunda in material, sau o amprentare cu un picior de corp de mobilier sau tocurile pantofilor de dama). Iata mai jos un grafic cu testul Janka cu cateva esente de lemn larg utilizate pentru parchet, cu focus pe parchet bambus:

Totodata comercializam si parchet masiv cu sistem clic de prindere, ceea ce este un lucru rar pentru parchetul masiv, montajul fiind mult mai economic si facil. Parchetul montat flotant se va comporta ca un tot unitar si nu va face rosturi intre placile de parchet, tipul de clic utilizat prinzand foarte bine placile intre ele. 

Gama de parchet de bambus pe care o oferim este una variata, existand multe texturi, colori si modele. De asemenea oferim plinte pentru toate modelele oferite precum si nasuri de treapta. 

Folosind parchetul nostru de bambus se pot placa trepte, realizand scari de bambus foarte frumoase, rezistente si practice.

 

Ce inseamna parchetul de Bambus

Parchetul de bambus este un tip de pardoseala deosebita prin aspectul si calitatile sale. Acesta este realizat din fasii ale tulpinii de bambus.

Exista doua tipuri principale de pachet de bambus:

  • - Parchet bambus clasic: acesta este obtinut prin stratificarea (lipirea) fasiilor taiate din tulpina de bambus, fie pe structura orizontala fie pe structura verticala. Acest tip de parchet este cel mai raspandit la ora actuala si este usor de recunoscut datorita nodurilor tulpinii de bambus care sunt usor de observat. Nodurile pot fi distribuite aleator sau aliniate.

  • - Parchet bambus densificat: acesta este obtinut de asemenea din tulpinile de bambus insa este supus la un proces de comprimare in prese speciale, crescand foarte mult duritatea materialului obtinut. Bambusul densificat are o duritate in topul duritatii esentelor lemnoase. Este de peste doua ori mai dur decat stejarul, avand o duritate Janka comparabila cu lemnul de ipe (nucul brazilian - cea mai dura esenta).

PROPRIETATI ALE PARCHETULUI DIN BAMBUS DERIVATE DIN CALITATILE ESENTEI 

Proprietati si avantaje ale lemnul de bambus

Bambusul este o esenta care prin exploatare nu afectateaza foarte mult mediul inconjurator, datorita capacitatii de regenerare. Dimpotriva, aceasta esenta este de preferat in fata lemnului clasic care creste foarte greu, si odata taiat, arborele respectiv nu se mai reface. Bambusul se recolteaza la varsta de 5 ani, in timp ce un arbore clasic se recolteaza dupa 30-40 ani, iar unele specii sunt recoltate dupa 100 de ani de viata. Bambusul este astfel o resursa regenerabila, padurea de bambus se reface din sistemul radicular existent in pamant dupa ce este recoltata. Bambusul este folosit la scara larga in Asia de mii de ani pentru constructii, insa intrebuintarea lui ca si parchet este o chestiune relativ noua, respectiv in ultimii 20-30 ani. Acest lucru a fost posibil datorita evolutiei tehnologice in materie de industrializarea lemnului si productia parchetului in special (prin tehnici noi de stratificare, tratare termica, comprimare).

Dintre avantajele pentru parchetul de bambus putem enumera:

  • aspect atractiv, inconfundabil

  • este gata finisat si nu necesita lacuire

  • rezistenta si duritate crescuta

  • stabilitatea dimensiunilor in timp (lucreaza mai putin decat majoritatea esentelor de lemn larg utilizate pentru parchet)

  • rezistenta la umezeala (peste media altor esente de lemn)

  • parchetul de bambus este un produs care respecta mediul inconjurator (este natural, creste si se reface repede, exploatarea este sustenabila)

Parchet din bambus in oferta Decolandia

Decolandia furnizeaza mai multe modele de parchet bambus, atat densificat cat si orizontal, conventional. Pe langa acesta, se mai comercializeaza si intreaga gama de accesorii: plinte bambus, nas treapta pentru scari bambus. 

Daca vorbim de scari realizate din bambus, pe langa aspectul deosebit de atractiv acestea au si avantaje legate de cost, aceste trepte fiind mai economice de pilda decat treptele de stejar. Aceeasi treapta poate fi insa de peste doua ori mai rezistenta daca vorbim de bambus densificat.

Cat de dur este parchetul Class Bambus?

 

 

MITURI DESPRE BAMBUS... SPULBERATE

Exista tot soiul de mituri si comentarii negative despre parchetul de bambus pe care dorim sa le demontam.

Mit #1: In primul rand, se vorbeste despre bambus ca fiind un lemn moale.

Aceasta poate fi adevarat pentru anumite tipuri de parchet din bambus conventional, de calitate inferioara (dupa cum s-a putut vedea si in graficul duritatii Janka, bambusul clasic este o esenta de duritate medie si usor peste medie, dar si provenienta materiei prime - specia, regiunea si maturitatea, contribuie la rezistenta materialului). Noi am ales ca toate produsele noastre sa asigure un grad ridicat de durabilitate si durata de viata prelungita. Majoritatea productiei de produse inalt procesate din bambus, si in special de parchet, este din China. Insa China este o tara foarte mare, cu multe zone climatice. Parchetul nostru este provenit din provincia Zhejiang, aflata intr-o zona muntoasa, cu clima temperata, ceea ce contribuie la o dezvoltare mai lenta si mai rezistenta a tulpinilor de bambus. In plus specia de bambus importata de noi, Moso (Phyllostachys edulis), este de o rezistenta superioara. In plus, dupa cum am aratat anterior, parchetul din bambus densificat este cu mult mai dur decat multe tipuri din lemn, inclusiv de peste doua ori mai dur decat stejarul, fagul si bambusul clasic.

Mit #2: Se mai comenteaza ca acest tip de parchet nu este rezistent la umiditate.

Parchetul de bambus vine cu o umiditate de 8-10%, umiditate asigurata prin procesul de productie ce implica uscarea un cuptoare speciale. Fiecare esenta de lemn are un comportament diferit la umiditate. Nici o esenta nu este imuna la umiditate, dar bambusul este printre cele mai rezistente, alaturi de nuc, teak, merbau. In plus, parchetul de bambus Class Bambus, importat de noi, este lacuit pe toate partile, pentru a-l proteja si mai mult de umiditate.

Mit #3: Parchetul de bambus se zgarie.

Zgarierea este un fenomen ce poate afecta atat finisajul cat si materialul suport. In cazul bambusului densificat zgarierea stratului suport, adica a bambusului in sine este cvazi imposibila in conditii normale. El suporta socuri si lovituri foarte puternice fara sa sufere alterari ale suprafetei. In plus, zgarierea lacului de protectie depinde de calitatea acestuia, ori in cazul nostru, lacul de protectie este unul poliuretanic bicomponent, dintre cele mai dure lacuri, conferindu-i o rezistenta crescuta.

Mit #4: Parchetul de bambus nu se poate refinisa.

Parchetul de bambus poate fi refinisat, in acest sens trebuie utilizate materiale abrazive cu granulatie fina. Bineinteles ca pentru a putea fi refinisat, parchetul trebuie sa fie montat fix (prindere mecanica sau lipire), pentru ca masina de raschetat sa nu vibreze.

Mit #5: Parchetul de bambus este o esenta exotica, deci trebuie sa fie foarte scump. 

Prin comparatie cu alte esente, pentru dimensiuni similare ale placilor de parchet, bambusul are unul dintre cele mai bune raporturi calitate/pret. Pretul parchetului de bambus este cu peste 30-40% mai mic decat al unor frize de parchet dintre cele mai populare esente, cum ar fi stejarul.

CURIOZITATI DESPRE PLANTA DE BAMBUS

1. Bambusul este una dintre plantele cu cea mai rapida crestere din lume, datorita unui sistem unic de rizomi. Cele mai rapide specii de bambus pot creste pana la 910 mm in 24 de ore. Un ritm de 40 mm/ora. Uimitor!

2. Bambusul are o importanta deosebita in vietile oamenilor in Asia, cu utilizari multiple, de la obiecte casnice, materiale pentru constructii, imbracaminte pana la sursa de hrana.

3. Cele mai mari tulpini de bambus folosite pentru lemn, pot avea lungimea de 30 m si latimea de 25-30 cm

4. Tulpina de bambus se recolteaza dupa doar 3-7 ani dupa ce rasare din rizom

5. Cele mai multe esente tropicale de bambus mor atunci cand se ajunge la temperaturi de inghet, dar exista specii care rezista si pana la −29 °C

6. Padurile de bambus infloresc in masa, un eveniment rar, ce se petrece intre cativa ani si pana la 65-120 ani la unele specii. Dupa inflorire, plantele intra in declin si mor. Inflorirea este un fenomen cu totul impredictibil, neexistand nici o corelatie observata intre intervalele de timp cand se produce inflorirea si vreun fenomen climatic sau de alta natura.

7. Perioadele de inflorire sunt asociate cu o crestere foarte mare a populatiilor de rozatoare, dar si cu incendiile, intrucat plantele in declin sau moarte sunt o sursa mare de combustibil ce poate fi aprinsa prin fulgere. Cresterea populatiei de rozatoare este in directa relatie cu numarul mare de fructe disponibile in paduri, in perioadele cand infloresc bambusii, ceea ce duce la pagube insemnate in gospodariile oamenilor si la raspandirea de boli.

8. Bambusul este o sursa de hrana foarte importanta pentru multe specii de animale in multe regiuni ale globului (printre care ursii Panda Uriasi din China, Panda rosu din Nepal, lemurienii din Madagascar, Cimpanzeii, Gorilele de munte din Africa Centrala, elefantii etc.)

9. Momentul recoltarii este extrem de important pentru calitatea materialului, contand nu numai momentul din an, ideal fiin inaintea sezonului ploios, ci chiar si momentul din zi, ideal recoltandu-se la rasarit. Acest lucru este intrucat la amiaza, atunci cand procesul de fotosinteza este cel mai intens, nivelul de zaharuri din planta este cel mai crescut, un lucru nedorit.

10. Durabilitatea bambusului ca material de constructie depinde de foarte multi factori, momentul din ciclul de viata al plantei, din an si chiar din zi, cand se recolteaza, modul cum e transportat si depozitat si modul cum este prelucrat, fiind cei mai importanti factori.

11. Plantele ornamentale cunoscute sub numele de "Lucky bamboo" sunt plante fara legatura cu speciile de bambus.

12. Tulpinile proaspete si mugurii de bambus sunt folositi pe scara larga in bucataria asiatica. Desi acestia contin o cianida (o toxina), prin prepararea corecta, acestea devin comestibile.

13. Unele specii de bambus sunt folosite pe scara larga pentru a produce fibre textile pentru industria confectiilor, acestea avand caracteristici si calitati unice.

14. In Asia bambusul este colosit in constructii pe scara larga, realizandu-se diferite structuri, de la schele pana la poduri si alte structuri datorita versatilitatii si rezistentei mari a materialului.

15. Bambusul a fost folosit inca din antichitate ca mediu de scriere, existand placute din bambus ce au supravietuit din jurul anului 1250 Inainte de Hristos, din epoca Shang.

16. Bambusul a fost folosit si se foloseste pentru producerea anumitor arme, in artele martiale, cum ar fi sabiile shinai pentru Kendo, arcurile yumi si sagetile pentru kyudo, dar si primele arme cu praf de pusca din China au fost facute tot din bambus.

17. Din bambus se realizeaza si instrumente muzicale atat de suflat cat si de percutie (naiuri, fluiere, flauturi, xilofoane etc.)

18. Bambusul joaca un rol atat de important in cultura Chinezeasca incat acesta a fost vazut ca o personificare a virtutilor umane, facand parte dintre cei patru virtuosi (bambusul, orhideea, prunul inflorit si crizantema). Acesta este vazut ca o personificare a modelului de comportament: integritate, eleganta, franchete, modestie, tenacitate, verticalitate. Despre bambus s-au scris multe poeme de-a lungul veacurilor, poeme ce intruchipeaza exact aceste calitati umane.

 

Citeste mai mult