Totul despre Parchet din bambus

 Ce este și cum este realizat? Tipuri de parchet din bambus. Unde se montează? Prețul reflectă calitatea. Se zgârie parchetul din bambus? Avantaje și dezavantaje.

La ora actuala exista o multitudine de tipuri și modele de parchet, realizate din lemn masiv, prin stratificare, laminare sau densificare, prin proceduri tradiționale sau cu soluții și tehnologii foarte avansate. Printre acestea, parchetul din bambus se distinge ca un tip de pardoseala din ce în ce mai apreciata, preferată de mulți designeri și clienții. Aceasta alegere pare să fie susținută de multe argumente, din care, evident, că nu lipsesc nici părerile pro și contra.

parchet bambus - tot ce trebuie sa stii

Criterii de considerat când alegi parchetul de bambus

Pentru a lua o decizie bună, parchetul trebuie ales nu doar în funcție de preferințele de design, de cromatica dorită, de disponibilitatea în stocuri sau  de preț. El trebuie selectat și în funcție de specificul spațiului pe care urmează să-l deservească, de durabilitatea vizată, de sistemul de încălzire utilizat, de umiditate, de trafic, de mobilierul care va fi folosit pentru decorare, de caracteristicile particulare, de tehnologia utilizata pentru producere și de modalitatea de finisare. 

Dacă optați pentru un parchet de bambus de calitate, care este montat și întreținut corespunzător, nu veți avea niciodată probleme cu el și își va păstra proprietățile inițiale pentru mult timp.

Ce este parchetul din bambus?

parchet din bambus - ce este

Bambusul nu este un material tradițional folosit pentru realizarea podelelor. Parchetul de bambus  este o invenție relativ recentă, ce are o vechime de doar câteva zeci de ani. Având în vedere că materia prima nu este un lemn, ci o trestie, care trebuie să fie supusă anumitor proceduri, procese și tratamente, a fost nevoie de ceva timp ca tehnicile speciale de obținere să fie îmbunătățite și perfecționate. 

Cum este fabricat parchetul din bambus?

Pentru realizarea a ceea ce numim astăzi parchet de bambus, este nevoie ca pereții trestiei să fie feliați, sortați, stratificați, lipiți și comprimați în panouri, apelând la soluții care să păstreze cât mai bine aspectul și particularitățile,  dar care să confere și duritatea și caracteristicile necesare unui parchet conform standardelor actuale.

Unde apare diferența de calitate la podelele din bambus?

Pentru a obține un parchet de calitate cât mai buna, este nevoie de o selecție atentă a tipului și speciei de bambus folosite, întrucât în funcție de zona și de condițiile climatice proprietățile pot diferi foarte mult.

Diferenta de duritate intre parchet din bambus densificat si stejar

Tocmai de aceea, specia preferată de bambus pentru parchet este cea obținută în zonele nordice din Asia, cu clima mai temperata, ce asigură o creștere mai lentă și o densitate mai buna a materialului.

Diferențierea parchetului din bambus densificat

Doar pe baza unor astfel de selecții și prin perfecționarea metodelor de producere s-a putut ajunge la parchetul de bambus densificat, ce are o duritate de doua ori mai mare decât cea a parchetului de lemn de stejar și la un nivel comparabil cu cele mai dure esențe tropicale, cum este ipe.

Tipuri de parchet de bambus

Datorită cererii și interesului crescut, pe piața exista în prezent numeroase tipuri de parchet din bambus. De regula diferența dintre ele este data de materialul folosit, tehnica de producere (convențional sau densificat), modalitatea de montare și de finisare.

O trecere în revistă a tipurilor de parchet din bambus

parchet bambus densificat
Parchet bambus densificat

Astfel, avem parchet de bambus simplu și parchet de bambus densificat, în culori ce pot porni de la alb la maro închis, parchet cu finisare natur, mată, semi-mată, satinată sau lucioasă, parchet ce poate fi montat prin lipire sau prin click.

Producătorul e important 

Cele mai bune astfel de produse sunt cele care sunt fabricate de producători cu experiență, care folosesc tehnologii avansate de producere și materie primă de calitate. Acestea se reflectă în preț, dar se reflectă în calitate. 

Unde se poate monta parchetul din bambus?

Parchetul din bambus de calitate disponibil în prezent se poate monta oriunde. Astfel puteți opta pentru o pardoseala de bambus, acasă, la birou, într-un spațiu comercial, la un restaurant, hotel, pensiune etc. Fiind un material care iubește umiditatea, el poate fi montat chiar și în baie sau bucătărie.

Aspectul pardoselilor din bambus conferă versatilitate în amenajări interioare

Este un parchet uniform, cu puține noduri, neted și uniform, ce poate fi folosit atât pentru suprafețe extinse, cât și pentru suprafețe medii și mici. Finisările disponibile în prezent împiedica zgârierea și decolorarea de la razele ultraviolete și permit integrarea într-o varietate mult mai mare de amenajări, fie ele clasice, moderne, cu influențe orientale, eclectice etc.

Sistemul de prindere poate fi criteriu de selecție

Bambusul este disponibil inclusiv cu sistem de prindere click, ceea ce îl face mult mai ușor și simplu de instalat. Este un parchet masiv ce se poate monta flotant și care în anumite variante este compatibil și cu un sistem de încălzire prin pardoseală.

Sistem prindere Nut si feater

Avantajele și dezavantajele parchetului din bambus

Bambusul este un produs ecologic, fiind obținut dintr-o resursă regenerabilă, fără ca exploatarea sa să afecteze mediul înconjurător. Parchetul de ultima generație obtinut din acest material este foarte rezistent, durabil, robust, estetic, bun izolator fonic și ușor de personalizat. Nuanțele disponibile pornesc de la alb, galben auriu și pot ajunge pana la variante de maro foarte închis. 

Versatilitatea în montare în diverse medii

Nu are limitări în privința folosirii în zone cu umiditate crescută, cum ar fi baia, bucătăria sau holul de intrare. Pentru instalațiile cu încălzire prin pardoseala este recomandată și montarea unui umidificator de aer.

Se zgârie parchetul din bambus?

Depinde de calitate, după cum scriam mai sus. Ca orice pardoseală se poate zgâria dacă nu este menținută corespunzător. În plus, pachetul din bambus foarte ieftin, pentru care de multe ori se optează, poate avea defecte calitative. Iar recenziile negative pe Internet la adresa pardoselilor din bambus se referă la produse de calitate inferioară. Dar comparația între două produse de clase la extreme opuse este cum am compara Trabant și Ferrari. Ambele sunt mașini, nu-i așa? 

De ce să NU cumperi parchet din bambus ieftin?

Ca în cazul oricărui produs,  mai ieftin, de cele mai multe ori, înseamnă mai puțin durabil 

Care sunt tarele parchetului slab calitativ? Dacă nu se alege o variantă de calitate, parchetul de bambus se poate crapă la uscăciune, poate scârțâi, se poate denivela și se poate zgâria mai ușor. 

Test de duritate pentru parchet din bambus

La polul opus se află parchetul din bambus densificat, foarte dur, mult mai rezistent la IPE, pregătit să susțină mobilier greu sau trafic intens mult mai bine decât autohtonul stejar. Din acest motiv, cunoscătorii aleg podele din bambus pentru afaceri din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, baruri, cafenele etc) unde fluxul trafic este considerabil important. 

Cereți sfatul experților când aveți dubii asupra produsului potrivit

Tocmai de aceea, dacă doriți o amenajare reușită, de care să va bucurați cât mai mult timp, este bine sa apelați la produse de calitate superioară, care nu au prețuri mici de achiziție și care sunt bine finisate. Astfel puteți avea garanția că alegeți o varianta de produs cu caracteristici și proprietății la un nivel superior.

Pentru cele mai bune rezultate și pentru a nu discredita nejustificat un produs, recomandăm să cereți sfaturi și informații de la specialiști și de la firme cunoscute. Varietatea mare de opțiuni și produse poate fi derutantă pentru un necunoscător. Și cum nu doar estetica este importantă, ci și caracteristicile speciale, de multe ori ceea ce pare o alegere proastă, poate fi doar o decizie insuficient documentată. 

Mituri despre bambus

Atunci când un lucruri este mai puțin cunoscut, apar și miturile. Așa se întâmplă și în cazul bambusului, grație provenienței sale asiatice. Unul dintre cele mai răspândite mituri este legat de duritatea acestui tip de pardoseală. Parchetul din bambus nu este  moale. 

Găsești Miturile despre bambus Spulberate chiar în pagina noastră. Descoperă aici!

In loc de concluzie:

Recomandăm parchetul din bambus cu toată încrederea, cel puțin produsele noastre. Lucrăm în domeniul pardoselilor din 2006 și ce ne menține pe piață este faptul că ne respectăm promisiune de pardoseli făcute să reziste. Parchetu din bambus important de noi, convențional sau densificat,  se aliniază credințelor noastre de calitate. 

You may also like...