Deck terasa. Ce ai nevoie să știi înainte să cumperi


Pentru amenajarea unei terase exterioare elegante, cu o pardoseală care să își păstreze cât mai mult timp aspectul, există în prezent numeroase soluții, puse la dispoziție de variatele tipuri de deck aflate în oferta magazinelor de specialitate. În funcție de aspectul dorit, de rezistență și de ușurință de întreținere, puteți opta în clipă de față între multe variante pardoseli exterioare din lemn, WPC, model Cube, dale sau plăci,  cu finisaje de esențe și materiale foarte diversificate.

Ce este deck-ul de terasă?

Deck-ul este un tip de pardoseală pentru exterior, special creat pentru această destinație, care poate rezistă mult mai bine la intemperii și la un anumit tip de trafic. Acesta se prezintă sub formă de șipci, scânduri, plăci sau cuburi confecționate fie din anumite esențe de lemn natural, în special exotic, fie din materiale compozite.

Etimologia deck. Cum altfel găsim produsul

Termenul “deck” provine din engleză, traducându-se în mod clasic prin “punte”, folosirea pentru nave maritime fiind probabil sursă de inspirație a primelor utilizări date acestui tip de pardoseală de exterior.

Ca element de amenajări exterioare, ideea de deck pentru terase a fost întrebuințată pentru prima oară în anii 80. Prin acest gen de amenajare se urmarea obținerea unei pardoseli cu rezistență crescută, care să aibă o estetică plăcută.

În cataloagele de specialitate deck-ul mai este găsit drept pardoseală de exterior/ terasă, decking pentru terase/ exterior, podea pentru exterior / terase, dușumea pentru exterior / terasă și chiar parchet pentru terasă/ exterior. 

Care sunt principalele tipuri de deck pentru terasă?

În prezent sunt disponibile două tipuri prinicipale de pardoseli de exterior, realizate cu tehnologii, proceduri și modalități de finisare speciale, în măsură să le garanteze utilzarea dorită și să sporească durata de viață. Ele pot fi personalizate pentru a corespunde cât mai bine unei variatati cât mai mari de nuanțe și texturi, adaptate preferințelor clienților actuali.

Cele două mari tipuri de deck pentru terase  sunt:

Acest tip de pardoseală pentru exterior este realizat doar din anumite tipuri de lemn, de regulă esențe cu rezistență crescută la umiditate, intemperii și uzură.  Pentru a-i spori și mai mult rezistență, la ora actuală există tehnici noi de tratare și modificare termică (termotratarea), astfel încât o astfel de dușumea de exterior să se comporte cât mai bine în timp, să își păstreze proprietățile, să aibă o durata de viață cât mai îndelungată.

Sunt disponibile și variante de deck de lemn netratat din esențe țări, care, pentru a corespunde nevoilor specifice, sunt acoperite cu un stat de protecție sau cu uleiuri speciale. Ele trebuie să fie întreținute și refăcute periodic pentru a nu se degrada, pentru a nu fi atacate de carii, termite, a nu putrezi, a nu se decolora etc.

Datorită aspectului natural și elegant, texturi și particularităților materialului, deck-ul de lemn este de multe ori preferat pardoselilor de exterior realizate cu tehnologii avansate.

Pardoseală de exterior din WPC (Wood Plastic Composite) este un produs compozit, realizat dintr-un amestec de PVC, particule de lemn dur, de calitate superioară și aditivi speciali. Rezultatul este un produs recomandat, mult mai solid, rezistent și ușor de întreținut. 

Tehnicile folosite în prezent permit obținerea multor tipuri de deck, cu finisare în nuanțe și texturi foarte variate și versatile. Datorită caracteristicilor specifice, acest produs nu va fi atacat de carii sau termite, se va decolora mult mai greu în timp și nu va avea nevoie de întreținere periodică pentru a-și menține aspectul. În prezent există produse cu proprietății îmbunătățite, la care zgârierea, spargerea, ciobirea se produc mult mei greu. În caz de deteriorare, există variante care permit înlocuirea doar a bucății afectate.

În funcție de tipul de prezentare, există deck de lungimi, lățimi și grosimi variate, sub formă de plăci sau de cuburi. Nuanțele și texturile sunt și ele astăzi suficient de diversificate, pentru a personaliza și obține o amenjare exterioară conform preferințelor, cât mai reușită.

Cum se montează deck-ul pentru terase?

Montajul deck-ului pentru terase trebuie făcut astfel încât să permită scurgerea apei, evitarea stangerii mizeriei,  evitarea riscului de a dezvoltă mușchi, mucegaiuri sau de a deteriora suprafață terasei. De aceea, montajul deck-ului se face cu reglaj pe înălțime, cu ajutorul unor piedestaluri. În prezent sunt disponibile mai multe tipuri de prinder. De la montarea convențională cu adezivi, clemă și până la  unul dintre cele mai interesante, cel cu magneți. 

Așezarea se face pe o suprafață fără înclinații sau denivelări, foarte bine hidroizolată. Spre deosebire de o amenajare cu plăci de gresie, în cazul deck-ului, acesta poate fi scos ușor, pentru a vedea unde este o problema și a interveni punctual în cazul constatării unei nereguli.

Recomandarea este ca montarea să fie realizată cu o firma profesionistă, care cunoaște foarte bine detaliile tehnice necesare și modalitățile de execuție specifice acestui tip de lucrări. Astfel sunt evitate inconvenientele ce pot apărea imediat și intervențiile ulterioare pot fi în timp și minime.

Cum se întreține o pardoseală de tip deck?

Fiind vorba despre o zona destul de expusă la îngheț, vânt, ploi, zăpadă, umiditate, soare puternic etc., această zona este mult mai afectată de vreme decât restul casei. Tocmai de aceea, pentru a-i conservă cât mai bine proprietățile și a-i asigura o viață cât mai îndelungată, pardoseală de exterior trebuie întreținută cu atenție și regularitate.  

Întreținerea deck-ului din lemn

Întreținerea deck-ului din lemn de esențe naturale IPE, Teak, Bangkirai, Cumaru, Garapa, Merbau, Massaranduba, Larice Siberian, Frasin Termo, Salcâm etc se face respectând o serie de pași clasici în întreținerea oricărei suprafețe de lemn. Aceștia presupun: curățarea murdăriei, spălarea periodică a pardoselii cu apă și detergent special, tratarea cu ulei speciale cel puțîn o dată pe an, evaluarea stării generale, refacerea zonelor afectate.

Intreținerea Deck WPC

În cazul deck-ului de WPC, întreținerea se face mai ușor. Însă nu s-a inventat încă o podea de exterior care să se curate și să se spele singură, motiv pentru care și acest tip de pardoseală trebuie să fie măturată și spălată periodic.

Pentru a evita probleme cu mucegaiuri ascunse, afectarea hidroizolației, înfundarea scurgerilor, vegetație crescută, este bine că orice tip de deck de exterior să fie inspectat și curățat cât de des posibil.

Concluzie

Dacă doriți să realizați o terasa exterioară elegantă, stilată și în tendințe, merită să luați în calcul o pardoseală de tip deck pentru terasă. Produsele disponibile pe piață la ora actuală sunt diversificate, rezistente și versatile, astfel încat să puteți obține o amenajare care să se potrivească bine intențiilor estetice și durabilității vizate.

You may also like...