Ce trebuie să știi despre întreținerea parchetului?

Pardoselile din lemn sunt deosebit de populare încă din cele mai vechi timpuri, iar acum, la Decolandia aducem frumusețea și durabilitatea modelelor de parchet din bambus. Frumusețea lor de neegalat, calitățile, stabilitatea dimensionala și multe alte caracteristici deosebite au făcut că parchetul românesc să devină una dintre cele mai căutate tipuri de pardoseli de pe piață. Însă, pentru că să se dovedească a fi o investiție inteligență pe termen lung, întreținerea parchetului trebuie să facă parte din rutină de îngrijire a acestuia. 

În timp, frumusețea parchetului poate să se estompeze de la utilizarea unor produse de curățat necorespunzătoare, expunerea la raze UV și alți factori de acest tip. Însă, dacă se respectă recomandările specialiștilor veți putea să profitați de parchetul românesc și de calitățile acestuia pentru zeci de ani. 

Mai exact, legat de ce trebuie să faceți pentru a avea parte de cea mai frumoasă pardoseală și care să nu își estompeze caracteristicile în timp, vom vorbi în rândurile următoare. 

Întreținerea recurentă a parchetului 

intretinere aprchet

Mulți proprietari de case cu de parchet  nu știu cum să îl întrețină, motiv pentru care este foarte ușor de afirmat faptul că parchetul nu se ridică la înălțimea așteptărilor lor. Așa apar observații că se zgârie ușor, și-a pierdut luciul sau similar. De fapt, aspectul excelent în timp este păstrat în casă, prin întreținere corespunzătoare. 

Și, de multe ori  alegerea unor soluții ieftine de întreținere sau ignorarea necesității de a curăța pardoseala în mod adecvat se poate solda cu un aspect deteriorat. Recomandarea noastră este să îngrijiți regulat, cu atenția cuvenită și vă bucurați de parchet pe termen lung, mai ales dacă este din lemn sau bambus. 

Întreținerea zilnică a parchetului

Întreținerea zilnică este primul lucru pe care îl puteți face pentru a va asigura că parchetul va rezistă și își va păstra calitățile în timp. Niciodată nu spălați parchetul din lemn masiv cu un mop ud întrucât aspectul tern al finisajului va deveni și mai evident, iar în timp efectele pot să fie dezastruoase.  Parchetul se poate umfla, rosturile se estompează sau dimpotrivă, parchetul poate chiar crăpa de la prea multă apă. 

Pentru întreținerea periodică a parchetului se recomandă să utilizați un produs de curățenie special pentru parchet. Soluția specială se aplică conform recomandărilor producătorului și veți putea să va bucurați pentru mai mult timp de aspectul estetic fără a fi necesar să intervină un specialist  să rașcheteze parchetul din lemn la o perioadă redusă și să îl lăcuiască doar pentru că nu are aspectul dorit. O întreținere corespunzătoare garantează și economii substanțiale. 

Specialiștii recomandă să nu utilizați pentru întreținerea zilnică a parchetului detergenți agresivi pe baza de amoniac, silicon sau abraziv. 

Întreținerea periodică și alte recomandări

Pe lângă întreținerea zilnică, mai este recomandată și o întreținere bianula. În acest caz se recomandă utilizarea unui polish special care are rolul de a formă o pelicula de protecție peste lac. Dacă pe suprafață parchetului au apărut deteriorări, pete imposibil de curățat atunci apelați la ajutorul specialiștilor care pot să aplice produsele adecvate, dar și să utilizeze echipamente speciale pentru a redă aspectul parchetului din lemn sau bambus. 

O dată cu trecerea timpului parchetul poate să își piardă luciul, să se zgârie sau să își piardă din culoarea frumoasă pe care a avut-o la început. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îl schimbați ci doar că are nevoie de o refinisare. Perioada de refinisare depinde de tipul de lemn, de calitatea lacului și traficul din locuință. Vă dăm unele repere, dar nu sunt ”literă de lege”.

În cazul în care parchetul a fost supus la trafic intens, iar lacul folosit a fost unul de proastă calitate sau aplicat necorespunzător, o dată la 10-15 ani necesită o refinisare. Dacă traficul la care a fost supus a fost mediu, atunci va fi necesar să refinisați chiar și la mai mult de 20 de ani.

Operațiunea de refinisare trebuie făcută de un profesionist. Un meșter parchetar cunoaște cum trebuie procedat astfel încât aspectul parchetului să fie din nou estetic. 

You may also like...