Tipuri de pardoseli de interior. Ce alegi?

Casa parcă nu este “acasă” până nu îi dăm viață, până nu îi dăm un colț din sufletul nostru prin finisaje și design. Încercăm tot timpul să ne creăm confortul necesar astfel încât rezultatul final să fie un cămin călduros și primitor.

Realistic vorbind, fiecare pas pe care îl facem în amenajare presupune o investiție, iar prima investiție în “mobilier” o reprezintă pardoseala. Însă, ce tipuri de pardoseli de interior exista? Ce alegi? Cum iei decizia potrivită pentru căminul tău? Ți-am pregătit în articolul acesta răspunsul pentru fiecare întrebare. 

Tipuri de pardoseli de interior

Pentru că timpurile se schimbă, la fel se schimbă și tipurile de pardoseli interioare. Deși pe piață regăsești în momentul de față o gamă foarte largă de pardoseli, aspectul estetic nu este singurul considerent de luat în seamă înainte de o achiziție. Tipul de pardoseală și modul în care a fost obținut dictează calitatea produsului finit. Așadar, ți-am pregătit câteva informații despre tipurile de pardoseli interioare:

1. Parchet din bambus

Fiind o invenție relativ nouă, parchetul din bambus devine din ce în ce mai popular datorită caracteristicilor sale. 

Bambusul, implici pardoseala din acest material, crește rapid și este un material ecologic

Bambusul nu este lemn, ci o trestie, însă datorită procedurilor, proceselor și tratamentelor, astăzi suntem cu un pas înainte spre protejarea mediului înconjurător în timp ce obținem un design unic al locuinței, fiind o resursă sustenabilă și regenerabilă. De aici derivă și prețul mai scăzut comparativ cu alte tipuri de pardoseli din material natural. 

Densitate superioară prin bambus densificat, duritate sporită 

Parchetul din bambus este apreciat în mod deosebit pentru durabilitate și rezistență, în special când discutăm despre bambus densificat. Cu o întreține corespunzătoare, te poți bucura de pardoseala din bambus pentru următorii 20-25 de ani. În același timp, în urma unor teste de rezistență, s-a demonstrat că parchetul de bambus poate fi mai strajnic decât stejarul, arțarul sau chiar cireșul.

Parchetul din  bambus contribuie la un mediu sănătos în casa ta

Un alt aspect important este faptul că este hipoalergenic. Așadar, cu o întreținere minimă poți scăpa de grija alergiilor și te poți bucura de aspectul deosebit și atingerea fină a pardoselii de bambus. 

 Parchet stratificat

După cum îi spune și denumirea, parchetul stratificat este un tip de parchet format din două sau mai multe straturi, având un din strat de uzură, alcătuit din esențe tari, și straturi de suport. 

Totodată, parchetul stratificat este cunoscut în primul rând pentru transferul termic bun și stabilitatea dimensională, care îl fac alegerea potrivită pentru montarea peste sistemul de încălzire prin pardoseală. 

Un alt atu al parchetului stratific este acela că permite recondiționarea, în funcție de gradul de uzură. Cum suna ideea de a schimba complet aspectul pardoselii, însă fără a intra în renovări fără a cheltui pe un nou parchet?

Parchet laminat

Cunoscut pentru prețul avantajos, parchetul laminat este un produs modern, care se găsește într-o gamă diversificată, pregătită pentru cele mai exigente gusturi. 

Comparativ cu alte tipuri de parchet, acesta vine deja finisat din fabrică. Costul mic provine din  faptul că laminatul este o pardoseală de prelucrare, nu un parchet din lemn. Este fabricat din fibre lemnoase,  în amestec cu rășini și adeziv, și un strat decorativ, acesta  fiind cel care asigură aspectul estetic. Ultimul strat al parchetului  laminat este o folie din plastic de care depinde rezistența la trafic.

Este ușor demontat, de  întreținut și nu se decolorează din cauza razelor UV, însă în eventualitatea unor șocuri, zgârieturi profunde sau inundații nu poate fi refinisat, ci trebuie înlocuit. 

Parchet lemn masiv

Parchetul masiv a fost și va rămâne definiția eleganței și a clasicului în materie de design interior. Deși costurile  sunt mai mari decât ale laminatului, este explicabil de ce și  nimic nu se compară cu o bucată din raiul naturii în căminul tău. 

Parchetul din lemn masiv este cunoscut pentru estetica deosebită, dar și pentru durata de viață garantată de peste 40 de ani, bine întreținut durând peste generații. Un alt atuu este faptul că poate fi recondiționat de mai multe ori, în funcție de grosime. 

Câteva aspecte de luat în calcul sunt stabilitatea dimensională redusă, ceea ce înseamnă că își poate modifica aspectul în timp, și faptul că nu poate fi montat oriunde, cu atât mai puțin în zonele cu nivel de umiditate ridicat. 

Pardoseală SPC

Pardoseala SPC are în compoziția sa un amestec între piatră și material plastic, fiind apreciată pentru stabilitatea dimensională care permite instalarea peste un sistem de încălzire prin pardoseală. 

La un preț mai avantajos comparativ cu parchetul stratificat, pardoseala SPC este ideală pentru montarea în medii cu umiditatea crescută, precum baia sau bucătăria, fiind 100% rezistentă la apă. De asemenea, este o soluție foarte bună și modernă pentru o podea peste sistemul de încălzire în pardoseală. 

Este important de menționat că pardoseala SPC nu poate fi montată  pe suprafețe cu denivelări și, dacă este expusă o perioadă îndelungată la razele UV, se poate decolora. 

Ce alegi? 

Răspunsul este: depinde. Pentru o casă elegantă și un mediu sănătos, alege materiale naturale, precum pardoselile din lemn (masiv sau stratificat) sau bambus.  Dacă ai copii, un material cald și natural este o opțiune pe care să o consideri. 

În cazul în care dorești să instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală, atunci în funcție de buget, camera unde urmează a fi montată, dar și de așteptările tale de la noua pardoseală, poți alege între: parchet stratificat, parchet laminat sau pardoseala SPC.

Daca ești adeptul design-ului clasic, lemnul masiv poate fi răspunsul nevoilor tale.

La final, dar nu la urmă, contează bugetul pe care îl aloci, efectul estetic pe care îl dorești, stilul de amenajare interioară și opțiunile de confort. Gusturile par a prima, dar sperăm ca informațiile de astăzi să vă ghideze în a face alegerea potrivită pentru locuința dumneavoastră. 

Sursa foto reprezentativ: pexels.com

You may also like...