Tot ce trebuie să știi despre tapet înainte de a cumpără

Tapetul are puterea de a transformă o camera și să îi adauge o notă de personalitate. Poate fi cu ușurință piesă de rezistență a întregii încăperi, grație suprafeței mari de acoperire, și prezintă o serie de avantaje care nu sunt de neglijat. Materialele și tehnicile utilizate pentru a crea  un aspect modern din tapet au scos acest element de finisaj din aria temerilor cum că acesta nu ar rezistă și este complicat de aplicat. Pe piață există atât de multă diversitate în ceea ce privește modelele existente, încât cea mai grea misiune a ta va fi să te hotărăști asupra celui care îți place cel mai mult. 

Alege calitate înainte de preț

Însă, înainte de a putea amenaja interiorul cu acest element de finisaj, trebuie să te asiguri că selecția ta este una de calitate. Deși tehnologia de fabricare a evoluat foarte mult, în continuare există pe piață modele de calitate foarte bună și altele aflate la polul opus. În plus, trebuie să ții cont de o serie de aspecte importante pentru a te asigura că în timpul montajului nu te confrunți cu situații neplăcute. 

Așadar, dacă ești în căutarea unor astfel de informații, practice te afli în locul potrivit deoarece în aceste câteva rânduri vei găsi unele informații pe care trebuie să le știi despre tapet înainte de a cumpără. 

Ce este și unde se poate utiliza tapetul? 

Că element de finisaj, tapetul este utilizat încă de la sfârșitul secolului XVII, primele role cu model apărând în Anglia. O dată cu trecerea timpului, modelele s-au diversificat și același lucru este valabil pentru tipurile de tapet pe care le poți găsi astăzi în magazinele online sau fizice.

Tipuri de tapet din punct de vedere al materialului

 Astfel, vei putea să găsești tapet din hârtie, tapet din fibre sintetice cu sau fără substrat de hârtie, tapet din fibre netesute (vlies), tapet textil, tapet metalic sau tapet din materiale naturale. 

Fiecare dintre aceste tipuri de tapet are caracteristicile, avantajele și dezavantajele proprii, motiv pentru care trebuie să cântărești cu atenție aceste informații. Tapetul pe hârtie, spre exemplu, este cel mai puțin rezistent la apă, spre deosebire de vlies – nețesut – care este durabil.

Camere în care poate fi montat tapet

Tapetul poate să fie utilizat cu succes și în camera copiilor iar în acest caz optezi pentru un model realizat din materiale sigure, nontoxice precum cele din fibre textile naturale sau din pluta sau bambus. Evita să folosești imprimeuri prea elegante deoarece pentru cei mici există modele mult mai atractive precum cele cu supereroi, zâne, flori sau animale amuzante. 

Tapetul poate să fie utilizat și în spații precum bucătăria sau baia deoarece tehnologiile moderne de fabricare au permis că materialele utilizate să poată face față cu succes condițiilor existente în aceste încăperi. 

Tapetul ca piesă de rezistență în decorarea pereților

Tapetul poate deveni cu ușurință elementul central al întregii încăperi deoarece mai ales prin intermediul modelului pe care îl selectezi poate să adauge acea notă de autenticitate de care are nevoie orice camera. Tapetul este o soluție decorativă care oferă avantajul să îți renovezi rapid locuința. Spre deosebire de alte elemente de finisaj, tapetul poate să fie montat cu ușurință. Tot ce ai nevoie este răbdare și îndemânare pentru a crea cele mai impresionante încăperi. 

Aspecte de care să ții cont atunci când cumperi tapet

Pentru a putea obține încăperi cu personalitate și să te asiguri că elementele de finisaj pe care le-ai ales sunt de calitate, este nevoie să ții cont de câteva lucruri esențiale. În primul rând, atunci când cumperi tapet, trebuie să te asiguri că vei comanda o suprafață suficientă pentru a putea acoperi toți pereții. 

Măsoară corect suprafețele

Este destul de tentant să măsori din ochi, dar această practică este destul de riscantă deoarece ai putea cumpără mai puțin decât ai nevoie. Este recomandat să măsori încăperea și să rotunjești întotdeauna prin adăugare. De asemenea, este recomandat să cumperi întotdeauna o rola în plus deoarece vei tăia destul de mult și vei mai avea nevoie de tapet în plus acolo unde ai făcut greșeli și trebuie corectat. 

Alege tapet de calitate, adecvat mediului în care montezi. Prețul mic poate costa mult.

O altă recomandare din partea specialiștilor este aceea să fii atent la caracteristicile pe care le are tapetul. De exemplu, un model de tapet pentru living nu va fi potrivit să fie montat în baie. Pentru fiecare tip de încăpere există tapet cu caracteristicile aferente. 

Estetica e importantă. Mergi spre armonie

Pe piață există mii de modele de tapet din care poți alege și este important să selectezi un model care să aibă capacitatea să completeze armonios încăperea. Dacă ai ales un anumit stil de amenajări interioare și modelul ales trebuie să se încadreze în toată povestea. De exemplu, un tapet închis la culoare va face încăperea să pară mai mică în timp ce unul deschis la culoare va ajută încăperea să pară mai luminoasă. Montarea tapetului este o declarație de stil, iar o camera decorată astfel iese în evidență imediat. 

Întrebări care te ajută să faci alegerea potrivită

Atunci când alegi tapetul trebuie să răspunzi la o serie de întrebări precum: suprafață pe care dorești să o acoperi, care este stilul care se regăsește în camera, cum vrei să arate rezultatul final, cât de expusă la umiditate este camera, cât dorești să investești în tapet și mai ales care este design-ul potrivit. 

Aplicarea tapetului este mai ieftină decât zugrăveala

Din punct de vedere al costurilor aplicării tapetului este mult mai ieftin în comparație cu aplicarea lavabilului. Atunci când zugrăvești o camera este nevoie de un profesionist dar pentru montajul tapetului tot ce ai nevoie este doar puțină îndemânare și timp liber. Tapetul este o soluție optimă în special dacă ești o persoană care adoră să facă schimbări destul de frecvent. Înainte de a cumpără tapet este bine să te informezi cât mai bine asupra modelelor pe care plănuiești să le cumperi pentru casă ta și să citești cu atenție descrierile produselor. Procedând astfel vei reuși să alegi cel mai bun tapet pentru casă ta. 

tapet ce sa stii

Modele de tapet pe care să le alegi în funcție de încăpere

Dacă dorești să adaugi un strat de textura și adâncime unei încăperi optează pentru un model de tapet texturat. Modelele cu peisaje, 3D sau în relief sunt opțiuni recomandate pentru a crea o astfel de senzație. Tapetul nu este demodat ci din contra, continuă să evolueze iar materialele utilizate devin din ce în ce mai performanțe, astfel încât să te poți bucură de încăperi amenajate cu stil. Depinde foarte mult de ceea ce îți dorești să obții atunci când amenajezi locuința și să ții cont de caracteristicile stilului pe care îl alegi. 

Sursă foto de inspiratie : pexels.com

You may also like...