Tipuri de parchet pentru incalzire in pardoseala

Tipuri de parchet potrivite pentru incalzire in pardoseala

 

Confortul, aspectul placut si durabilitate reprezinta unele dintre aspectele esentiale care doriti sa domine in locuinta dumneavoastra. Iar, pentru acest lucru sunteti dispusi sa faceti investitii astfel incat sa va asigurati tot confortul necesar si sa nu va lipseasca nimic. O solutie de incalzire care a inceput sa castige din ce in ce mai multa apreciere este incalzirea in pardoseala.

Insa, pentru ca sistemul sa fie unul eficient trebuie sa se aleaga un tip de parchet pentru incalzire in pardoseala care  sa prezinte rezistenta termica optima si sa nu sufere modificari dimensionale sau de forma. Spre exemplu, noi nu recomandam parchetul din bambus pentru pardoseala incalzita. 

parchet incalzire in pardoseala

Parchetul laminat si dublu stratificat pentru incalzire in pardoseala

 

Pentru ca pardoseala (cu sapa si parchet/ finisaje) sa fie potrivita pentru incalzire  nu poate depasi o rezistenta de transfer termic mai mare de 0,15 m2k/w. In cazul in care doriti sa montati parchet in sistem flotant trebuie sa luati in calcul atat rezistenta la transfer termic a parchetului cat si cea a parchetului.

Daca doriti sa montati parchet stratificat si doriti sa stiti daca este pretabil pentru sistemele de incalzire in pardoseala atunci trebuie sa fiti atent la grosimea pe care o are intrucat intreg sistemul va deveni ineficient in  caz contrar. Parchetul stratificat prezinta o serie de calitati superioare si mai ales daca va doriti si ceva rezistent peste ani si ani atunci aceasta reprezinta una dintre alegerile pe care le puteti face.

In plus, la parchetul stratificat pentur incalzire in pardoseala, va recomandam sa acordati o atentie speciala dimensiunii parchetului, intrucat acesta tinde sa se deformeze de la temperaturile ridicate si schimbarile repetate de temperatura. Din acest motiv pentru pardoseala incalzita e de preferat sa alegeti lamele mai mici.

 

Pe de alta parte, inclusiv parchetul laminat poate sa fie excelent pentru incalzire in pardoseala. Pentru cresterea performantei sistemului de incalzire in pardoseala montati folie aluminzata sau macroperforata ( pe care o achtionati odata cu parchetul).  Este un bun izolator termic si fonic, iar montarea acestea se poate face in regim DIY.

Parchetul laminat nu are nici o restrictie in ceea ce priveste incalzirea in pardoseala. Insa, pentru mai multa siguranta specialistii in domeniu recomanda sa va indreptati atentia catre parchetul dublu stratificat. Acesta din urma are coeficienti mici de dilatare, dar si o rezistenta mai crescuta din punct de vedere termic.

Alegerea tipului de parchet potrivit pentru incalzire in pardoseala este bine sa o faceti cu ajutorul specialistilor intrucat acestia cunosc cel mai bine calitatile prezentate de produsele pe care le comercializeaza.

parchet pentru incalzire in pardoseala

In momentul in care doriti sa instalati incalzire in pardoseala, fie discutati cu producatorul parchetului dublu stratificat  despre optiunile pe care le aveti si care sunt solutiile pentru a putea beneficia si dumneavoastra de acest rasfat, fie cu firma care va monteaza parchetul.

Ca o recomandare suplimentara, cand alegeti parchet laminat nu alegeti unul care sa fie mai subtire de 10 mm. Chiar daca pare ca poate radia mai multa caldura nu se poate garanta ca va rezista foarte bine in timp.

Parchetul natural pentru incalzire in pardoseala

 

Daca doritit sa instalati in casa dumneavoastra un parchet natural sau o pardoseala din lemn atunci trebuie sa stiti ca si acesta se preteaza pentru a fi utilizat in instalarea unor sisteme de incalzire in pardoseala sub forma de parchet stratificat, in special dublu stratificat. Insa, ceea ce trebuie sa aveti in vedere este faptul ca nu trebuie sa fie mai gros de 1.4 centimetri. Dupa cum bine stiti, lemnul este un foarte bun izolator termic si cu cat este mai gros parchetul din lemn, cu atat mai ineficient va deveni sistemul de incalzire in pardoseala.

 

Recomandari pentru a profita de cele mai multe avantaje

 

Tinand cont de aceste cateva informatii de baza puteti sa va conturati deja o idee concreta despre ceea ce va doriti in casa dumneavoastra. Sistemele de incalzire in pardoseala reprezinta o sursa suplimentara excelenta de caldura dar si o modalitate prin care puteti sa economisiti bani.

Dupa cum am spus si mai devreme, este esential sa discutati cu producatorii si comerciantii de parchet pentru a putea determina care este tipul de parchet care se potriveste cel mai bine pentru a avea incalzire in pardoseala. De asemenea, trebuie sa analizati cu atentie si celelalte caracteristici pe care le prezinta astfel incat sa puteti beneficia de un produs care sa fie si rezistent, dar si pretabil pentru incalzire in pardoseala.

 

Sursa foto : pexels.com

You may also like...