Plinte și profile decorative

În alegerea materialelor pentru durabilitatea dă siguranță, elementele estetice îmblânzesc privirea.  Astfel, finisajele joacă un rol esențial în obținerea unei estetici cât mai reușite. Iar în ceea ce privește amenajările interioare pentru care se folosește parchet sau pardoseală de lemn,  atunci modele profile decorative și plintele devin acele elemente care completează și întregesc orice execuție ce vizează obținerea unui interior de calitate, la standarde cât mai ridicate și cu un aspect impecabil. 

Nu cred că putem vorbi despre montarea unui parchet, fără a lua în calcul și alegerea unui tip de plinte, care să aducă un plus de valoare întregii amenajări. În funcție de gusturi,  funcționalitate, contraste și rezistență dorită, pe piață există la ora actuală o multitudine de variante, care pot fi integrate cu succes în orice tip de interior, oricare ar fi designul sau stilul dorit.

plinte si profile decorative

Ce sunt plintele?

Plintele sunt elemente decorative cu valoare estetică și funcțională, ce completează cu succes montarea unei pardoseli sau a unui parchet. Ele se pun și se fixează între pardoseală și perete, pentru a asigura continuitate, a masca sau a camufla cabluri sau mici imperfecțiuni, a  da o anumită finisare lucrărilor.

Plintele sunt elemente indispensabile într-o amenajare rafinată, cu finisaje de calitate, în care fiecare detaliu este ales și tratat cu mare atenție. În funcție de preferințe, de stil și designul dorit se poate opta pentru variante simple, subțiri sau înalte, drepte sau cu modele, cu margini rotunjite în partea superioară. 

Prin cromatică aleasă, ele pot să vină atât în completarea nuanței parchetului, cât și să ofere un  contrast sau un element de diferențiere și delimitare a spațiului.

Care sunt principalele tipuri de plinte?

La ora actuală sunt disponibile în magazinele de specialitate multe tipuri și variante de plinte și profile decorative. În funcție de gusturi, utilizare, rezistență și materialul dorit, se poate alege între numeroase modele de plinte. Printre acestea menționăm: 

 • plintă duropolimer sau de polimer dur,
 • plintă de MDF 
 • plintă de PVC 
 • plintă cu canal dublu
 • plintă de lemn natural
 • plintă de bambus
 • plintă de aluminiu, de inox, de sticlă, de piatră etc.

Atunci când aveți de montat o pardoseală sau un parchet trebuie să optați pentru o variantă care să se potrivească nevoilor, stilului și designului dorit, fie ea subțire sau groasă, cu șanțuri sau fără, simplă sau cu model, dreaptă sau rotunjită.

Cum se montează și se întrețin plintele și profile decorative?

În funcție de nevoi și de specificațiile producătorului se poate apela la una dintre următoarele metode de fixare a plintelor:

 • fixare prin lipire cu adeziv
 • fixare cu ajutorul unei șine montate în perete
 • fixare cu cleme
 • fixare cu ajutorul diblurilor
plinte si profile decorative dormitor

Montarea plintelor în funcție de mediul de destinație

Pentru a rezistă în timp, trebuie să respectați procedurilor recomandate de producător și să țineți seama de destinația spațiului. Pentru un dormitor sau un spațiu de locuire, fără să fie prea mult supus acțiunilor mecanice și șocurilor, se poate opta pentru o fixare prin lipire. Pentru un birou cu multe cabluri se poate opta pentru varianta  cu canale și montare pe șină. Pentru un spațiu de tranzit, cu trafic mai mare  este de preferat să apelați la o fixare cât mai puternică.

 

Întreținerea plintelor

În funcție de materialul ales, trebuie  găsite metode și soluții de curățare care să le igienizeze fără a le afecta suprafața sau a le decolora. Atunci când se desprind sau se uzează, pentru a păstra estetică unei încăperi, este bine să le refixați apelând la o soluție cât mai potrivită stilului de exploatarea sau să le înlocuiți cu o variantă cu rezistență sporită.

Recomandarea Decolandia: alegeți plinte de calitate

Pentru a evita deteriorarea și degradarea lor rapidă, este de preferat să optați de la început pentru o variantă de plinte de calitate, cu duritate mai mare și rezistă crescută la șocuri, uzură, decolorare etc.

Oricare ar fi utilitatea și scopul pentru care alegeți planetele, luați întotdeauna în calcul toate aspectele considerate importante pentru estetică și durabilitatea unei amenajări. 

De  ce să alegeți plinte de bambus?

În cazul în care aveți parchet de bambus și vreți să montați tot o plintă de bambus sau vreți să optați pentru o variantă de plintă de acest tip, vă informăm, că la ora actuală aveți posibilitatea de a alege și acest tip de material.

Tehnologia folosită permite obținerea unor plinte de bambus cu proprietăți îmbunătățite, foarte rezistente la șocuri și factori de mediu. Și cromatică produselor este una diversificată, care ține cont de tendințe și gusturile clienților actuali.

Materialul obținut în prezent este unul special, ușor și rezistent în timp, simplu de montat și întreținut. Mai multe detalii puteți află apelând la unul dintre importatorii și furnizorii specializați în parchet din bambus, așa cum suntem noi, echipa Decolandia.

În loc de concluzie:

În concluzie, dacă vreți să alegeți plinte și profile decorative de calitate și adecvate nevoilor și intențiilor de amenajare, este bine să vă informați cât mai bine în privința proprietăților și caracteristicilor produsului dorit sau, și mai simplu, să cereți sfatul unui specialist. Acesta este cel mai în măsură să vină cu soluția cea mai potrivită destinației, fixări, exploatării, întreținerii și nevoilor estetice ale spațiului pe care doriți să-l amenajați,

You may also like...