Parchet stratificat – ce trebuie să știi

Pe piață sunt disponibile la ora actuala foarte multe tipuri de parchet. Diversitatea mare și caracteristicile pot fi derutante pentru cei mai mulți dintre cumpărători. Pentru a putea alege în cunoștință de cauză, este foarte important să fii la curent cu tot ce este nou. Tocmai de aceea, dacă vei ține seama de tehnologiile de producere, de avantajele estetice și funcționale oferite și de varietatea mare de modele, parchetul stratificat se delimitează la distanță drept cea mai  rentabilă alegere în raport cu de toate celelalte contracandidate.

parchet stratificat decolandia

Ce este parchetul stratificat?

Parchetul stratificat este un tip de parchet realizat din mai multe straturi, astfel încât suprafața vizibilă să aibă un aspect cât mai plăcut și estetic, identic cu cel de lemn masiv, dar a cărui structură să fie în măsură să garanteze un produs cu un transfer termic mai bun, mai stabil dimensional și mult mai rezistent în timp.

Tipuri de parchet stratificat 

Cele doua variante ale parchetului stratificat sunt reprezentate de parchetul dublu stratificat și de parchetul triplu stratificat, fiecare având o structură și o compoziție specifică, din materiale care să confere anumit proprietăți.

Parchet dublu stratificat

Parchetul dublu stratificat este realizat dintr-un strat de bază, de 6-12 mm ce poate fi făcut din lemn de plop, mesteacăn, molid, HDF sau placaj și un strat superior de lemn de esențe dure, de 2,5-4 mm, din stejar, iroko, nuc, doussie etc. Cu cât stratul de deasupra, numit și strat de uzură este mai mare, cu atât durabilitatea este mai bună și parchetul poate fi recondiționat de mai multe ori, păstrându-și aspectul specific. Îmbinarea este de tip nut-feder, presupune lipirea stratului de uzură pe cel de suport și se realizează cu un adeziv poliuretanic silanic, ce conferă elasticitate crescută. Finisarea poate fi făcută cu lac sau ulei.

Datorită grosimii mici de 10-11 mm, coeficientului de transfer termic, rezistenței la încălzire și stabilității dimensionale, parchetul cu două straturi este cel mai potrivit și indicat pentru a fi utilizat cu sisteme de încălzire prin pardoseală.

Parchet triplustratificat

Parchet triplustratificat este un tip de parchet realizat în întregi din lemn, având un aspect foarte natural și elegant. El este alcătuit dintr-un strat de uzură, de 2,5-6 mm din lemn de esențe tari, precum stejar, nuc, doussi etc. , un strat intermediar de 6-12mm, din lemn mai moale de, esențe de rășinoase sau de mesteacăn și un strat suport de stabilizare, de 4-5mm de lemn sau placaj. Stratul superior poate fi finisat cu lac sau uleiu cu protecție UV și, în funcție de grosime, poate fi recondiționat de mai multe ori.

În funcție de grosime, de esențele din compoziție și de anumite specificații,  și parchetul triplu stratificat poate fi recomandat și pentru încălzirea prin pardoseală. Datorită tehnicii de realizare, reacția lemnului de la parchetul stratificat la factorii de mediu, în special la umiditate, este mult mai redusă decât în cazul parchetului din lemn masiv. Existe disponibil în  modele de tip click, ce fac montarea mult mai ușoară.

Pentru ambele variante de pardoseli stratificate există numeroase variante de personalizare și finisate, astfel încât fiecare client să poată găsi un produs pe care să-l integreze în stilul de amenajare preferat.

Care sunt avantajele oferite de parchetul stratificat, în raport cu alte tipuri de parchet?

Cu siguranță parchetul stratificat este un produs revoluționar, care vine cu multe avantaje. Printre cele mai importante, conferite de tipul de materiale și tehnologia de producere folosită, menționăm:

  • Un produs mult mai rezistent, durabil și cu viață  mai îndelungată

Unul dintre criteriile pe baza cărora mulți dintre clienți aleg un produs este dat de rezistență și durabilitate. Toți cei care au ales un parchet mai ieftin, care arată bine, știu despre ce vorbim. Cu un parchet cu un strat de uzură cât mai gros, stabilitate dimensională, rezistentă la transfer termic și umiditate, elastic și ușor de întreținut, nu poți avea decât de câștigat.

  • Estetică deosebită

Niciun alt tip de parchet nu vine și cu proprietăți îmbunătățite și cu un aspect cât mai natural și elegant. Parchetul stratificat reprezintă o opțiune în care nu se face compromis nici din punct de vedere al aspectului, nici din punct de vedere al calității. Multe variante de parchet sunt elegante, dar pretențioase și greu de întreținut sau sunt rezistente, fără  o estetică prea naturală.

  • Posibilitatea de a fi recondiționat

Fie că este vorba de accidente sau doar de dorința de schimbare, pardoselile stratificate, pot fi recondiționate. În funcție de dimensiunea stratului de uzură ele pot fi refăcute de 2-5 ori. Acesta este un alt detaliu care ține de rezistență și ușurința de întreținere.

  • Poate fi integrat cu tehnologii moderne de obținere a confortului dorit

O situație ideală pentru orice amenajare reușită este aceea de a putea păstra aspectul natural, folosind cele mai noi variante de obținere a climatului dorit. Cum încălzirea prin pardoseala este o modalitate din ce în ce mai populară de încălzire a spațiilor, acest produs oferă un avantaj în plus.

  • Este disponibil în numeroase variante și finisări

Întrucât gusturile clienților actuali sunt din ce în ce mai variate și mai rafinate, oferta marilor producători are în vedere mereu acest aspect când lansează noi game de produse, cu noi tipuri de finisări. Acest tip de parchet poate fi folosit pentru orice tip de  amenajare și stil. Astfel, fie că preferați stilul clasic, modern, eclectic sau avangardist, pentru acest produs puteți cumpăra și solicita personalizări conform gusturilor și preferințelor personale.

  • Produsele vin finisate și gata de instalare.

Acest detaliu se traduce prin terminarea lucrărilor mult mai repede. Asta inseamnă rentabilitate, eficientă și economie de timp. Cine nu își dorește așa ceva?!

Grosimea parchetului stratificat vs stratul de uzură

În cazul parchetului stratificat, fiecare dintre cele două proprietăți determină caracteristici noi extrem de importante. Grosimea parchetului conferă stabilitate dimensională și rezistență sau recomandă produsul pentru a fi folosit cu sisteme de încălzire prin pardoseală. 

Stratul de uzură este doar partea de deasupra a parchetului stratificat și va fi cel care va da rezistență și durabilitate în timp, deoarece, în funcție de grosime, parchetul poate fi recondiționat sau repersonalizat de mai multe ori.

Pentru a te bucura din plin de proprietățile și caracteristicile extraordinare oferite de cele mai noi tehnologii de producere a parchetului stratificat, apelează la firme specializate, ce vând produse realizate de cele mai mari branduri din domeniu. Consultanții acestora  îți pot oferi informații valoroase atât pentru a face o alegere corectă, cât și pentru a prelungi cât mai mult viața produselor alese.

Imagini pexels.com – adaptate cu simulatorul VIS de la Decolandia.

You may also like...