Cum aleg un deck compozit și câte feluri există?

Alegerile făcute bine de la început garantează investiția pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Tocmai de aceea, dacă dorești să amenajezi o terasă sau o zonă de piscină cu un produs durabil și rezistent, îți recomandăm să-ți orientezi atenția spre un deck compozit.

Acest articol îți poate fi ajutor pentru a găsi la un răspuns la cum aleg un deck compozit și câte feluri există.

tipuri de deck compozit

Ce este un deck compozit?

Deck-ul compozit este o pardoseală de exterior mult mai rezistentă decât variantele de lemn, realizată dintr-un material compozit, ce îmbină diverse tipuri de plastic sau polimeri și o pulbere de lemn. 

În clipa de față există produse de calități diferite, ce combină în proporții variate fibre de lemn cu polimeri, precum PVC, polietilena, polipropilena etc. Produsul rezultat este unul mult mai ușor, rezistent la șocuri și expunere la soare, cu aspect de lemn natural sau cu texturi și culori variate.

Produsul se găsește și sub denumirea de Deck WPC sau Deck Wood Polymer Composite.

Câte feluri de deck există?

Calitatea și aspectul unui deck compozit variază în funcție de tipul de lemn și materialul compozit cu care este combinat. Cele mai cunoscute variante sunt:

  • Deck pe bază ce PVC

Este cea mai comună variantă de produs, ofertată de mai mulți producători. PVC-ul și lemnul din compoziție permit obținerea unui material dur, mult mai durabil  și rezistent la expuneri la radiații UV și îngheț decât produsele de lemn natural. 

Durata de viața este estimată undeva la 10 ani, cea mai mică din categoria de produs, deoarece PVC se rigidizează în timp și devine casabil.

  • Deck pe bază de propilenă

Este un tip de deck ce are în compoziția sa un mix de lemn și propilenă. Este un produs durabil și rezistent, ce poate fi folosit cu încredere pentru terase, foișoare, amenajări de curți, amenajari din jurul piscinei etc . Datorită propilenei este un produs elastic, cu durată de viață mai mare decât cea a unui deck pe bază de PVC, estimată undeva la 15 ani.

  • Deck WPC pe baza de polietilenă

Acest tip de deck, ce are în compoziția sa polietilenă, este în clipa de față cea mai bună și mai calitativă variantă de deck compozit. Este durabil și rezistent, cu elasticitate și rezistență ridicată, datorată materialului folosit în mix. Durata de viață estimată este   undeva la 25 de ani.

tipuri de deck

Cum aleg un deck compozit?

Criteriile de selecție pot fi subiective, deoarece produsele pot fi personalizate, cu texturi și culori variate, se curăță ușor, sunt ușor de montat, pot fi utilizate pentru numeroase amenajări exterioare, oricare ar fi designul preferat. 

Însă, dacă ne dorim o terasă nu doar estetică, ci și care să arate bine peste timp și să se întrețină mai bine, este de preferat să ne orientăm spre un deck compozit de calitate superioară,  cu elasticitate crescută și garanție cât mai mare.

Produsele mai ieftine, ce au în compoziție polimeri mai slabi calitativ, pot avea un aspect nenatural, de plastic, se pot decolora mai repede, pot degaja atunci când este soare un miros neplăcut și se deteriorează mult mai rapid.

Incontestabil produsul este unul mult mai rezistent, ce poate fi utilizat cu încredere pentru amenajări exterioare și care necesită mult mai puțină atenție decât o pardoseală de lemn.

Pentru a afla mai multe despre caracteristici, recomandări și cele mai bune tipuri de deck compozit din oferta noastră, nu ezitați să ne contactați!

Sursa foto: Unsplash.com

You may also like...