Cum să întreții parchetul  pentru a arăta cât mai bine peste ani

Ți-ai montat parchetul pe care ți l-ai dorit în casa ta și arată senzațional. Numai că pentru a te bucura de aceeași imagine fabuloasă în timp trebuie să iei măsuri și să îl protejezi. Există diferențe de întreținere între parchetul din lemn și parchetul laminat sau LVT (în sine, orice alt material compozit). Totuși, o serie de măsuri se impune pentru a păstra în  timp orice tip de pardoseală.

cum sa intretii parchetul

 Pentru că se apropie finalul de an, perioada de curățenie, în acest articol noi vă ajutăm  cu sfaturi pentru întreținerea pe termen lung a parchetului atât din punct de vedere al măsurilor de protecție, cât și asupra întreținerii periodice,  a curățeniei. 

 

Curățarea parchetului 

 

 Este frumos să ai parchetul curat, dar pentru întreținerea și păstrarea lui pe termen lung vă recomandăm să folosiți produse speciale de curățenie și, după cum am arătat, să nu  folosiți foarte multă apă când îl spălați. 

Cum curățați orice model de  parchet laminat

 

 Parchetul laminat se întreține relativ ușor, totuși să fiți precauți cu volumul de apă utilizat.

 Parchetul se aspiră sau se mătură ușor, folosind  perii moi care să nu zgârie suprafața laminată. Se  poate spăla periodic, în funcție de trafic și nivelul de murdărie acumulat, folosind un mop umed,  înmuiat în apă cu detergent special pentru parchet laminat. 

 

 Cum întrețineți și curățați parchetul din lemn

Când spunem parchet din lemn ne referim atât la esențele  autohtone, cele exotice, dar și parchetul din bambus densificat.

 

Întreținerea parchetului din lemn începe de la alegere, apoi de la montare, prin acomodarea lemnului. Lemnul este un material ”viu”, iar acesta trebuie păstrat în condiții optime de căldură și umiditate. 

 

Parchetul din lemn trebuie menținut constant curat, aspirat. Acesta se șterge doar cu soluții speciale, cu mopul ușor umed, nu îmbibat în apă.  Nu utilizați detergenți aspri, cu un nivel ridicat de aciditate, aceștia vor deteriora suprafața superioară, finisajul. 

 

Măsuri generale pe care să le iei pentru întreținerea oricărui tip de pardoseală

 

Totul începe cu alegerea corectă a parchetului pentru casa ta. Intr-un spațiu cu trafic intens sub nicio formă nu vă recomandăm să cumpărați cel mai ieftin parchet,  pentru o clasă inferioară de trafic sau dintr-o esență de lemn moale. Noi recomandăm parchetul din bambus densificat, cunoscut pentru duritatea sa. 

 

Amprentarea parchetului când aveți mobilier greu 

 Dacă aveți mobilier greu, din lemn, și prevăzut cu picioare, recomandarea noastră este să puneți talpice din pâslă pe fiecare picior.  Astfel, evitați adânciturile în pardoseală. În mod similar, în cazul în care aveți mobilier pe role, rotițele ar fi bine să fie îmbrăcate într-un strat protector din pâslă sau să fie făcute dintr-un material moale, eventual siliconic.

 

 ”Sensibilitatea” la greutate depinde foarte mult de duritatea tipului de parchet. Spre exemplu, parchetul din bambus densificat este rezistent la amprentare. Totuși, pentru că este folosit lacul drept finisaj, iar acesta este de duritate medie, parchetul de bambus nu este recomandat in spații cu trafic intens. 

Condițiii generale de mediu în care trebuie păstrat parchetul

Pentru menținerea în condiții optime a parchetului, în mod special a celui din esențe de lemn natural, trebuie păstrat la un nivel optim de umiditate și temperatură. 

Umiditatea recomandată pentru orice tip de parchet din lemn, inclusiv  pentru cel din bambus, trebuie să se încadreze în intervalul 40-60%. Pentru a păstra acești parametri,  este necesar să măsurați umiditatea și temperatura, folosind hidrometru, respectiv termometru, sau mini stații meteo digitale, existente acum pe piață. 

 

In cazul în care umiditatea este mai mare  de 60%, camerele trebuie aerisite sau puteți folosi dezumidificatoare. Când dimpotrivă, umiditatea e scăzută, vă ajută umidificatoarele, dar, de asemenea, puteți amplasa în încăpere vase cu apă sau flori de apartament. 

 

Țineți cont că fiecare specie de lemn are propriile puncte forte sau sensibilități 

 

–          Parchetul de bambus NU rezistă la umiditate Excesivă. Dimpotrivă, se poate umfla  sau strânge din cauza condițiilor extreme. 

 

–          Sunt specii de lemn cu un grad mai crescut de toleranță la umiditate, printre care și cele  exotice, dar și aici este discutabil în funcție de esența din care este parchetul produs. Fiecare esență are un nivel diferit. Spre exemplu, fagul e foarte sensibil la condițiile de umiditate, stejarul are o toleranță medie și cel mai stabil este nucul. 

 

Totuși, de ce ați alege parchetul din bambus?

 

 

Parchetul din bambus densificat este dur și rezistent. Mai mult chiar, parchetul din bambus este ecologic. Bambusul are o rată de creștere rapidă, iar prin exploatare nu sunt tăiați arbori seculari. 

 

You may also like...