Pentru a fi pretabil pentru incalzirea in pardoseala, atunci cand se opteaza pentru un parchet trebuie avute in vedere anumite elemente cum ar fi coeficientul de rezistenta termica al lemnului si faptul ca parchetul din lemn masiv si cel stratificat lucreaza in timp. Acestea fiind influentate continuu de temperatura si umiditatea ambientala; daca umiditatea ambientala este mare, lemnul va absorbi vapori de apa si isi va mari volumul, iar daca aerul este relativ uscat, iarna, cand camerele sunt incalzite, lemnul va elimina vaporii de apa, diminuandu-si volumul rezultand rosturi inestetice intre lamele. Cel mai indicat parchet pentru incalzirea in pardoseala este cel stratificat ( multistrat ) acesta avand un coeficient de rezistenta termica si dilatare scazuti.

Coeficientul de rezistenta termica al parchetului depinde de tipul si grosimea lemnului si poate varia de la 0.03 m2K/m la 0.15 m2K/m. Aceasta variatie a coeficientului de rezistenta termica poate duce la o variatie a puterii degajate de incalzirea in pardoseala de la 50 W/m2 la 90 W/m2 , pentru un circuit de incalzire in pardoseala cu urmatoarele caracteristici:

 • temperatura tur agent termic - 45˚ C;
 • temperatura retur agent termic - 35˚ C ;
 • pasul de montaj al conductelor - 15 cm ;   

Variatia puterii degajata de sistemul de incalzirea in pardoseala duce la cresterea sau scaderea temperaturii la nivelul pardoselii sau la o temperatura incomfortabila in interiorul camerei, temperatura ce se masoara la o distanta de 1,5 m fata de pardoseala. De aceea intotdeauna finisajul pardoselii trebuie sa fie cel preconizat initial, pe baza caruia s-a proiectat si executat instalatia.

Instructiuni de baza

Ciclul de uscare artificiala al sapei

Dupa cel putin 28 de zile de la realizarea acesteia (timp necesar indicat de fabricant pentru lianti cu uscare rapida si pentru anhidrite), ciclul de uscare rapida a sapei va putea fi efectuat prin punerea in functiune a instalatiei de incalzire si urmand fazele descrise mai jos, astfel incat sa se atinga procentul de umiditate reziduala cerut, si sa se elibereze tensiunile de retragere ale sapei, stabilizand-o astfel definitiv:

1. Dupa deconectarea tuturor sondelor termostatice ambientale, care ar face ca instalatia de incalzire sa functioneze numai conditionata de temperature aerului, porniti instalatia crescand temperatura apei cu 2 - 4 grade Celsius pe zi, pana cand ajunge la o temperatura maxima de 40 - 45 grade. Initial, centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura de pornire apropiata de cea ambientala;

2. Mentinerea instalatiei la temperatura maxima pentru 1 sau 2 saptamani;

3. Oprirea instalatiei coborand temperatura cu circa 5 grade pe zi;

4. Lasarea instalatiei oprite pentru 5 - 10 zile;

5. Repornirea centralei, crescand progresiv temperatura;

6. Lasarea in functiune cateva zile;

7. Coborarea progresiva a temperaturii si oprirea centralei, asteptand ca instalatia sa se raceasca.

La sfarsitul acestui ciclu, va fi necesara verificarea umiditatii reziduale cu ajutorul metodei carburii de calciu. Sapa este uscata atunci cand umiditatea continuta va fi inferioara valorii de 1,7% CM pentru o sapa de ciment si 0,2% CM pentru una anhidrica.

Inainte de realizarea sapei este indispensabila localizarea si inregistrarea locurilor unde se afla canalizarile, pentru a putea efectua prelevarile, fara a deteriora instalatia.

Montarea parchetului se executa numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata. Etapele montarii parchetului ca finisaj pentru o incapere cu incalzire in pardoseala:

-Prima etapa in montarea parchetului este sa va asigurati ca sapa este:

 1. Stabila din punct de vedere al structurii
 2. Curata, maturata si fara alte sfarmaturi sau alte impuritati, cum ar fi: praf, ceara, adeziv vechi sau grasimi.
 3. Plana.
 4. Uscata, sapa nu trebuie sa aiba umiditatea in profunzime mai mare de 2%.

-Cand achizitionati parchet, adaugati 5% la suprafata efectiva pentru a include si taieturile necesare.

-Inainte de montarea parchetului, instalatia de incalzire va fi mentinuta in functiune timp de doua saptamani, fara intrerupere, la parametrii proiectati;

-Parchetul va fi depozitat pe pardoseala in vederea uscarii pe durata celei de a doua saptamani;

-Montajul parchetului se face cu incalzirea oprita si se recomanda ca acesta sa se faca prin lipire;

-Dupa montaj, instalatia va ramane oprita timp de 48 de ore, dupa care se poate trece la exploatarea normala.

Nu se va depozita parchetul in incaperi unde se zugraveste, se trag sau se corecteaza sape, se monteaza sau demonteaza ferestre, unde nu exista usi, se efectueaza lucrari de instalatii sanitare si orice alta lucrare ce presupune transfer de umezeala de la surse potentiale.

Nu folositi folii de plastic sau similar pentru acoperirea parchetului, acestea creaza condens, folositi carton ondulat, daca doriti sa il acoperiti cu ceva.

Parchetul trebuie montat conform instructiunilor in incaperile care sunt incalzite pana la o temperatura de interior normala in timpul sezonului (intre 15 si 22 grade Celsius). Temperatura trebuie mentinuta constanta - variatiile de temeperatura mai mari de 10 grade Celsius in perioada de aclimatizare sau in termen de 30 de zile dupa instalare pot compromite parchetul nemontat sau montat.

Montajul trebuie efectuat cu profesionisti specializati in montajul parchetului masiv si stratificat.

Nu folositi radiatoare sau tunuri cu aer cald la mai putin de 2 m de parchetul depozitat! - acesta se va usca mai mult decat este necesar si ulterior va absorbi din nou umiditate, astfel existand posibilitatea sa se deformeze.

Scule si unelete necesare la montare

 • Ruleta
 • Ciocan
 • Creta
 • Creion
 • Fierastrau de mana ( un fierastrau electric ar fi de preferat )
 • Distantiere de lemn sau de plastic (0,6cm)

Pentru instalare prin lipire

 • Adezivul potrivit pentru parchet ( care nu e baza de apa, monocomponent elastic sau rigid elastic)
 • Mistrie pentru folosire adezivului. Recomandam folosirea unui instalator care are experienta in instalarea parchetului peste incalzirea prin pardoseala.

NOTA IMPORTANTA:

Variatiile de culoare intre placi din aceeasi cutie sau din acelasi transport sunt un lucru normal in cazul parchetului natural. Este notoriu faptul ca lemnul prin faptul ca este un material natural prezinta variatii de culoare. De aceea, fiecare placa de parchet trebuie analizata in parte si potrivita in contextul celorlalte placi pentru un aspect vizual placut.