1. SUBSTRATUL

Atunci cand se construieste substratul pentru deck (fie ca este vorba de placa de beton sau dale), trebuie sa va asigurati ca umezeala se inlatura cat mai repede (de pe terasa, sub terasa si structura suport). Acest lucru poate fi asigurat printr-o inclinare de 2%, respectiv prin intermediul unor picioare reglabile si/sau paduri de cauciuc. Optional, sub terasa poate fi montat un strat geotextil, care opreste cresterea plantelor.

2. STRUCTURA SUPORT

La constructia structurii trebuie luata in calcul inaltimea de 70 mm, pentru a asigura ventilatia necesara terasei. Dimensionarea structurii trebuie facuta suficient de puternic pentru a rezista la dilatarea si contractia profilelor de-a lungul anilor. Distanta dintre elemente de structura trebuie sa fie de maxim 20 de ori grosimea podelei. Fiecare capat al elementelor de podea se va aseza pe propriul element de structura suport. Se mai recomanda a se evita contactul intre structura suport si stratul suport, cat si intre structura si profil, mai ales daca suprafata de contact depaseste 50 mm. Pentru aceasta se pot folosi paduri sau distantiere din cauciuc granulat. Se recomanda ca structura sa fie din lemn cu densitate apropiata cu cea a poelelor de terasa.

3. PRINDEREA

Inainte de montarea podelelor, trebuie masurata umiditatea utilizand un aparat de masura electronic, deoarece aceasta poate varia de la 10% pana la 25%, in functie de conditiile meteorologice (vara/iarna). Rostul dintre podele se stabileste in functie de gradul de umiditate, specia de lemn si latimea elementului (scadurii). La o umiditate de 16%, distanta dintre podele ar trebui sa aiba cel putin 6% din latimea scandurii. Daca prinderea va fi vizibila, vor fi necesare cel putin 2 suruburi pentru fiecare punct de prindere de substructura. Lungimea surubului trebuie sa fie de cel putin 2,5 ori grosimea profilului si sa fie din otel inoxidabil sau echivalent. Pentru a se evita fisurarea profilelor, acestea trebuie pre-perforate. Se poate folosi burghiul cu zencuitor astfel ca surubul sa fie la acelasi nivel cu suprafata podelei. Este important sa se asigure o distanta suficienta fata de marginea profilului. Pentru prinderea ascunsa, se vor folosi instructiunile specifice de montaj ale furnizorului.

4. TRATAMENTUL DE SUPRAFATA (ULEIERE)

Cand lemnul este expus intemperiilor fara tratament de suprafata, acesta isi schimba culoarea si structura de suprafata. Din cauza radiatiilor UV si a fluctuatiilor de umiditate, dupa cateva luni, lemnul netratat devine gri si pot lua nastere fisuri superficiale. Utilizarea uleiurilor de terasa cu pigment permite pastrarea culorilor individuale ale pardoselii, impiedicandu-se astfel procesul de imbatranire al lemnului. In plus, acesta ofera protectie impotriva radiatiilor UV si reduce absorbtia de umiditate, asfel incat fisurarea superficiala a lemnului sa fie redusa.

5. INTRETINERE/REPARARE

In functie de conditiile de mediu, terasa trebuie controlata si intretinuta periodic (uleiere sau aplicarea unei pelicule de protectie a lemnului). Neprotejarea terasei duce in timp relativ scurt, 3 - 6 luni, la o decolorare, respectiv terasa devine gri, si pot aparea si fisuri superficiale. Durata de viata a podelei este influentata de curatarea si intretinerea acesteia.  In functie de gradul de murdarie puteti folosi produse de curatenie din gama noastra.

FILM PREZENTARE MONTAJ DECK PIN TERMOTRATAT LUNAWOOD