INSTRUCTIUNI MONTAJ DECK WPC

WPC este un nou tip de compozit creat din lemn, PEHD si aditivi, produsul fiind realizat prin extruziune la temperature si presiune ridicata. Datorita continutului de fibra lemnoasa de aproximativ 60%, WPC-ul de la Decolandia are pe langa un inalt grad de rezistenta la ultraviolete, si o rezistenta ridicata la apa fiind si usor de prelucrat. WPC-ul este rezistent atat la umezeala, cat si la insecte, nu putrezeste, nu se fisureaza si are o culoare stabila in timp.

WPC-ul de la Decolandia este un material nou, ecologic, prietenos cu mediul, care nu are nevoie de uleiere sau adezivi pentru productie sau intretinere. Lemnul folosit este reciclat si nu se pune problema taierii unor arbori noi in productia de WPC. Pentru a asigura un produs care sa satisfaca cele mai inalte cerinte ale clientilor, se folosesc doar materii prime de calitate. Placile de decking Decolandia nu au noduri, diferente de dimensiuni, eliminandu-se astfel cautarea pentru placa perfecta.

Atentie inainte de instalare:

Inainte de instalarea oricarui decking (parchet de exterior), este recomandat sa se verifice in privinta normelor locale de constructie pentru cerinte speciale sau restrictii. Substratul pe care se monteaza trebuie sa fie uscat, curat si plan. Se recomanda utilizarea de montatori profesionsti.

Decking-ul Decolandia nu se va folosi pentru coloane, traverse, grinzi, suporti sau alte elemente de structura. Nerespectarea instructiunilor de montaj duce la pierderea garantiei.

Scule necesare:

Bormasina este necesara pentru a se da gauri in substrat, deck-ingul urmand a se fixa in acesta din urma. Materialul WPC nu permite cuie batute cu ciocanul, materialul putandu-se sparge la lovituri puternice. Uneltele standard folosite pentru taierea lemnului se pot folosi pentru taierea placilor de decking sau pentru taierea substructurii. Manusile ar putea fi necesare la instalare.

Sunt recomandate holzsuruburile de otel prezentate de Decolandia. Pentru 1 mp de decking este nevoie de aproximativ 24 holzsuruburi. Deoarece decking-ul are un sant lateral (nut) in fiecare parte pentru fixare, cantitatea de holzsuruburi poate fi determinata de catre constructor.

Scurgerea apei

Rata de absorbtie a apei este de 0.2%, rata de expansiune/contractare este de 0.5%, asadar o distanta recomandata intre placi este de 3mm-6mm (in functie de temperatura la care se monteaza) pentru expansiunea/contractia potentiala.

Decking-ul trebuie sa aiba o inclinatie de minim 1-2% fata de peretele casei pentru a permite scurgerea apei. Apa nu trebuie sa stagneze pe suprafata placilor. Atunci cand se instaleaza decking deasupra unor camere locuite este foarte importanta instalarea corecta.

Se recomada utilizarea padurilor din cauciuc cu grosimea intre 3 si 20 mm sub riglele suport pentru a permite o drenare si ventilare cat mai eficienta.

Pasi instalare

Pasul 1:Se fixeaza substructura. Se aranjeaza substructure in mod uniform pe podeaua de beton. Sugeram o distanta de 30 cm (max 40 cm) intre fiecare rand de substructuri. Trebuie lasati 5-6 mm la capatul barelor de substructura acolo unde se continua cu alta bara pentru expansiune.

2). In functie de conditiile specifice, sugeram urmatoarele trei metode de instalare:

1) METODA PRINDERII IN DIBLURI: Cu ajutorul bormasinii faceti gauri in barele de substructura care sa aiba diametrul mai mic decat suruburile, apoi fixati substructure de beton cu ajutorul diblurilor. Nu lasati suruburile sau burghiele pe suprafata WPC, altfel aceasta se va zgaria.

Acolo unde placile de deck vin montate cap la cap, fiecare cap trebuie sa fie montat pe propria structura.

De asemenea, in cazul montarii deckului flotant, este recomandata creerea unui caroiaj din structuri perpendiculare pe directia de montaj a structurii, pentru a se pastra paralelismul intre substructuri. Acestea pot fi prinse intre ele cu un element metalic, tip coltar.

Surubul median, rostul intre capetele placilor si perimetral, cat si caroiajul, sunt recomandate intrucat materialul compozit are dilatari si contractii mari in functie de temperatura si pentru a se evita problemele ce pot decurge din aceasta.

De asemenea, avand in vedere natura materialului compozit se recomanda ca in cazul utilizarii ploturilor de suprainaltare, structura de compozit sa fie inlocuita cu una metalica sau din lemn (eventual lemn termotratat), intrucat aceste materiale au o rezistenta sporita.

2) METODA FXARII IN CIMENT: Lipiti substructure de beton cu ajutorul unui adeziv, si apoi umpleti cu ciment pana la jumatatea substructurii.

3) METODA FLOTANTA: Montati substructura flotant pe cale de cauciuc de 3-20 mm, pe care trebuie sa le lipiti de substructura cu adeziv sau silicon de exterior. Acolo unde se pun cap la cap bre de substructura, trebuie lasat un rost de dilatare de minim 6 mm. Pentru aceasta metoda este necesara realizarea unui caroiaj prin montarea la o distanta de 2-3 m de bare de substructura transversale care sa pastreze fixa distanta dintre substructuri (pentru ca acestea sa nu isi modifice pozitia in urma ciclurilor de dilatare contractare). Acest caroiaj (barele tranversale) trebuiesc fixate cu coltare de otel inoxidabil. In cazul montarii pe ploturi reglabile, nu este indicata folosirea de bare de structura WPC, ci din lemn sau metalice.

Acolo unde placile de deck se impreuneaza cap la cap, trebuie dublata substructura sau sa se foloseasca o structura mai lata care sa permita fixarea a doua cleme.

Instalarea deckingului canelat

Pasul 2: clema de capat din otel inoxidabil MS-P1 se va folosi pentru instalarea primei placi si ultimei placi de deck. Celelalte cleme, CLI-OI se vor folosi pentru fixarea celorlalte placi. Fixati conectorul pe substructura si apoi introduceti placa de decking. Santul dintre doua placi de decking trebuie fixat cu ajutorul conectorilor de otel inoxidabil. Impingeti placa de decking si apoi fixati-o cu ajutorul holzsurubului. Este posibil ca placile sa aiba o curbura laterala care se va gestiona la montaj prin fixarea primei cleme si apoi prin tragerea placilor de deck pentru a fixa urmatoarele cleme.

Deckul WPC are tendinta accentuata de a se dilata si contracta. De aceea, este obligatorie utilizarea unor rosturi de dilatare perimetrale de 5 mm (la temperatura de 20-25 grade Celsius, pentru temperaturi mai mici rostul se va mari iar pentru temperaturi mai mari se va micsora), dar si intre placile puse cap la cap pe lungime.

PUNCT FIX:

Fiecare profil de terasa se va fixa la mijlocul acestuia de structura printr-un surub ascuns, prinderea facandu-se diagonal prin nutul inferior.

Pasul 3:Instalati elementele de margine cu ajutorul suruburilor de otel inoxidabil sau cupru.

Atentie: sugeram ca sa lucreze cel putin doi oameni atunci cand se instaleaza placile WPC. Materialul WPC poate fi deteriorat daca se loveste sau cade de la inaltime.

Solutia pentru instalarea in linie curba

WPC-ul de la Decolandia poate fi instalat nu numai in linie dreapta, dar poate fi instalat sip e rotunduri; puteti taia fiecare bucata la unghiul dorit si apoi sa le instalati asa cum doriti.

Intretinerea deckului WPC presupune ferirea de urmatoarele situatii sau rezolvarea lor daca apar:

Murdarie sau praf

Curatati decking-ul de murdarie sau moloz cu ajutorul sapunului, apei calde si a unei mature cu fire tepoase.

Mucegai

Folositi solutii conventionale pentru curatarea lemnului sau solutii de curatare care contin inalbitor sau detergent.

Urme de creta

Toate urmele de creta colorata sunt permanente cu exceptia albului. Prin spalarea zonei cu apa calda cu sapun si inalbitor poate sa inlature anumite urme de creta.

Gheata si zapada

Clorura de calciu sau sarea grunjoasa va topi zapada si gheata. Indepartati zapada cand acest lucru este posibil.

Pete de rugina sau negreala.

Folositi un produs de curatare pe baza de acid oxalic sau acid fosforic pentru a indeparta petele respective. Produsul trebuie lasat sa actioneze timp de 10-15 minute.

Pete de ulei sau grasime

Frecati cu un agent degresant casnic cat mai repede dupa producerea petelor. Clatiti cu apa fierbinte.

Pete de vin sau lichior

Amestecati apa si inalbitor respectand instructiunile de pe eticheta inalbitorului. Frecati pata usor si clatiti bine. Pata s-ar putea sa nu dispara in totalitate.

Pete de cerneala

Petele de cerneala pot fi permanente. Totusi, frecand cu apa fierbinte cu sapun s-ar putea sa se atenueze foarte mult pata. Clatiti bine.

Nota: Se recomanda curatarea periodica a decking-ului WPC, chiar daca acesta pare curat, este important pentru a se preveni depunearea de polen si praf care pot favoriza aparitia mucegaiului. Daca nu sunteti siguri de produsul folosit pentru indepartarea petelor de pe deckingul dumneavoastra, este recomandat sa testate pe o mica suprafata intr-o zona neobservabila pentru a se vedea daca ii provoaca decolorari. Se pot folosi un furtun sub presiune pentru a se indeparta petele, praful sau mucegaiul.

Variatii de culoare:

Desi am adaugat coloranti si stabilizatori in timpul productiei, deckingul poate sa aiba totusi mici variatii de nuanta. Acest lucru este firesc datorita fibrelor lemnoase si de plastic folosite in timpul procesului de fabricatie.

Datorita acestor variatii, este recomandat ca toate materialele de decking compozit sa fie achizitionate in acelasi moment si sa se ia in calcul si eventualele pierderi. Deckingul se va deschide la culoare in timp si variatiile de culoare nu sunt acoperite de garantie.

Atentie:

Compozitul lemn-plastic are multe avantaje pentru folosirea la exterior, dar are si anumite dezavantaje. Cel mai evident neajuns este rezistenta la impact care nu este foarte mare, din cauza compozitiei in sine.

Iata recomandarea noastra:

Va rugam sa evitati impactul sau obiecte contondente care sa frece materialul.

Va rugam sa aveti grija in timpul transportarii, intalarii si depozitarii, si evitati ca acesta sa cada de la inaltime.

FILM PREZENTARE MONTAJ DECK WPC UPM PROFIDECK