Despre materialul WPC

Ce trebuie sa stii despre materialul WPC?

 

Realizarea amenajarilor exterioare presupune o planificare temeinica in care se decid cele mai importante materiale utilizate pentru a face totul cat mai confortabil si placut privirii. La ora actuala pe piata exista numeroase materiale utilizate pentru a oferi un aspect estetic deosebit spatiului exterior printre care se numara si materialul WPC. Acesta din urma, este unul dintre inovatiile care iti vor aduce o serie de avantaje precum rezistenta la factorii externi sau capacitatea de a oferi un aspect modern si unitar intregului spatiu.deck wpc

Materialul WPC este un material compozit cu multe avantaje, iar in randurile urmatoare vei putea afla exact de ce merita sa investesti intr-un astfel de material si mai ales cum poate sa te ajute sa amenajezi spatiul exterior cat mai eficient cu putinta.

 

Ce este materialul WPC?

 

WPC sau Wood-Plastic Composites este materialul cel mai popular la ora actuala. Se obtine din amestecul in diferite proportii de lemn, fibre organice, materiale termoplastice si diversi aditivi. Materialul WPC este incadrat in categoria biocompozitelor intrucat un procentaj destul de mare din continutul acestuia este din fibre vegetale.

Fabricarea materialului se realizeaza prin extrudare, turnare prin injectie, turnare centrifugala, prin diverse tipuri de comprimare si termoformare procedee care dau consistenta deck-ului. Amestecurile sunt prelucrate la 2000 C pentru ca o temperatura mai ridicata ar putea provoca descompunerea termica si conversia lemnului ceea ce nu este de dorit.

WPC-ul este un material modern, insa are o istorie destul de veche, debutand in prima instanta in anul 1916 ca material pentru decorarea schimbatorului de viteza. Rolls Royce a fost prima companie din lume care a utilizat acest material compozit, iar o data cu trecerea timpului s-a popularizat si a inceput sa fie utilizat in numeroase domenii.

Avantajele si dezavantajele WPC

 

Daca este sa facem o comparatie intre lemn si WPC multe persoane ar afirma cu usurinta ca nu se compara cu lemnul nici un alt material. In ciuda acestei afirmatii, materialul WPC are numeroase avantaje care pot sa fie de folos mai ales atunci cand se amenajeaza un spatiu exterior. In primul rand, are o rezistenta crescuta la intemperii si umiditate, aspect care nu este de neglijat mai ales atunci cand vorbim despre amenajari exterioare. Fiind un material compozit, are o rezistenta crescuta la crapare dar si la atacul insectelor.

Unele variante de panouri WPC sunt ignifugate, ceea ce inseamna ca prezinta o rezistenta crescuta la foc. Prelucrarea materialului se face mult mai usor decat in cazul lemnului si este si mai usoara ca greutate. Poate sa fie intretinut si curatat foarte usor, iar o data ce este montat nu vei avea probleme.

Este corect sa mentionam si dezavantajele acestui material pentru a putea sa iei o decizie corecta in ceea ce priveste acest material. Trebuie sa retii ca materialul WPC nu este lemn si nu prezinta frumusetea si caldura esentelor originale de lemn. Ca orice tip de plastic imbatraneste in timp iar in functie de calitatea materialului plastic utilizat se stabileste si gradul de rezistenta. Daca este expus la temperaturi foarte ridicate atunci poate sa devina moale. Si, daca vrei sa optezi pentru ceva de calitate superioara atunci nici pretul nu este de neglijat. Dupa folosire devine un deseu mai greu de recuperat decat lemnul simplu.

 

Ce produse se fac din WPC?

 

Datorita proprietatilor sale multiple materialul WPC are numeroase utilizari. Mai ales in aplicatii pentru exterior se dovedeste a fi un material foarte eficient. Astfel, panourile WPC se pot utiliza pentru deck-uri si amenajari ale teraselor si gradinilor, obtinerea mobilierului pentru gradina, placarea caselor si obtinerea gardurilor.

Rezultate eficiente s-au obtinut si in producerea usilor si ferestrelor. Combinatia este mai rezistenta decat PVC sau plastic, ramele fiind mai trainice in timp. Materialul este utilizat si pentru obtinerea pardoselilor interioare chiar si pentru fabricarea de mobila pentru interior sau placari interioare. Din material WPC se pot obtine chiar si blaturi pentru bucatarie. De asemenea, poate sa fie folosit pentru producerea paletilor sau canalurilor pentru cabluri.

 

Deck WPC – intotdeauna o solutie buna pentru amenajari

 

Aspectul pe care il ofera spatiului este unul modern si in ton cu vremurile de astazi, asadar, reprezinta o solutie de amenajari rentabila si eficienta din toate punctele de vedere. Numai analizand aspectele pozitive pe care le prezinta materialul se poate ajunge cu usurinta la concluzia ca poate sa ofere rezultate bune pe termen lung.

Materialul este unul deosebit si este disponbil intr-o gama variata de culori si modele, asadar, se poate incorpora cu usurinta in diferite stiluri de amenajari exterioare.

 

Montaj WPC

 

Montajul, este un foarte usor de realizat insa, pentru cele mai bune rezultate se recomanda sa apelezi la un specialist in domeniu. Apeland la acesta te vei asigura ca placile din WPC sunt montate corespunzator in conformitate cu instructiunile si modalitatile de instalare.

Montajul se poate realiza si pe cont propriu daca tu consideri ca ai suficienta indemanare si timp liber. Asigura-te ca suprafata de montaj este pregatita corespunzator si ca ai la indemana toate sculele necesare. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca intre placi exista o distanta de 2-5 mm pentru a asigura scurgerea apei si uscarea eficienta a suprafetei dupa o ploaie sau dupa spalarea pardoselii. Mai departe, se respecta pasii de instalare in conformitate cu recomandarile producatorului. Astfel vei avea o pardoseala pentru exterior durabila.

You may also like...